Sari direct la conținut

Colliers International: Doar 515 apartamente noi s-au vandut in Bucuresti in prima jumatate din 2009

HotNews.ro

Numarul noilor apartamente finalizate si vandute din Bucuresti in primele sase luni din acest an a ajuns la 515 unitati, in scadere accentuata cu circa 83% fata de aceeasi perioada a anului trecut potrivit unui raport realizat de firma de consultanta imobiliara Colliers International. Fata de a doua jumatate a lui 2008, numarul apartamentelor noi vandute in Bucuresti a scazut cu 15% in prima parte a acestui an.

„Primele 6 luni ale anului 2009 au fost caracterizate de scaderea accentuata a vanzarilor: o descrestere de 15% fata de cu cele 600 de unitati absorbite de piata in al doilea semestru al anului precedent. Scaderea vanzarilor ar fi fost si mai mare fara aportul a catorva proiecte care, chiar si in aceasta perioada dificila, au reusit sa inregistreze vanzari record (o medie de 10 unitati pe luna), practicand politici de pret si modalitati de plata atractive”, se arata in raportul Colliers.

A crescut stocul apartamentelor noi finalizate si nevandute

Potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara, o schimbare notabila in acest an a fost „stocul in crestere al apartamentelor livrate si nevandute, 15% din stocul total de unitati noi fiind inca disponibil la vanzare. Aceasta situatie marcheaza trecerea la o noua etapa a pietei rezidentiale, in care numarul di diversitatea ofertei existente vor determina o reducere drastica a vanzarilor de apartamente in stadiul de proiect”.

Datele Colliers arata ca stocul de apartamente noi din Bucuresti a continuat trendul ascendent, ajungand la 6.700 unitati la finalul lunii iunie 2009. Aceste livrari au crescut cu 42% stocul de apartamente noi, comparativ cu nivelul inregistrat la finalul anului 2008. Inca 6.200 de unitati au data de livrare anuntata pentru sfarsitul anului 2009.

Doar doua proiecte rezidentiale amanate in prima jumatate a lui 2009, fata de 12 proiecte in a doua parte a lui 2008

Efectele crizei economice au afectat oferta de apartamente noi in a doua jumatate a lui 2008, 12 proiecte rezidentiale lansate in acel an fiind amanate oficial. Analiza Colliers arata ca in prima jumatate din acest an, desi tendinta a continuat dar la un ritm mai scazut fiind amanate doar doua proiecte.

In piata au mai ramas 37 de proiecte care ofera un total de 14.500 de apartamente. Dintre acestea 7.600 de unitati (6.600 in faza de proiect si 1.000 livrate) sunt inca disponibile pentru vanzare. De asemenea, daca se tine cont ca circa 3.500 de apartamente au fost vandute catre investitori si sunt oferite pe piata pentru revanzare, oferta disponibila de apartamente noi pe piata din Bucuresti ajunge la 11.100 de unitati.

Preturile locuintelor noi au scazut cu 12% fata de sfarsitul lui 2008

In privinta preturilor noilor locuinte finalizate de dezvoltatorii imobiliari, valoarea medie a acestora a ajuns la 1415 euro pe metru patrat construit (sau 1.685 euro, TVA inclus) in prima jumatate din acest an, in scadere cu 12% fata de sfarsitul lui 2008. Reducerile au variat intre 4% si 32%, manifestandu-se mai puternic in al doilea trimestru din acest an, iar Colliers spun ca aceste „preturi reflecta cotatiile oficiale, insa pretul real de vanzare se poate reduce cu pana la 15%, deoarece dezvoltatorii sunt acum mai dispusi sa negocieze”.

Impact limitat al programului „Prima Casa” asupra apartamentelor noi din Bucuresti

Nu in cele din urma, analistii Colliers sustin ca pentru partea a doua a anului nu este anticipata nici o lansare sau amanare de proiect si este asteptata o crestere usoara a vanzarilor din cauza scaderii preturilor si a lansarii programului „Prima Casa”.

Impactul va fi insa unul limitat estimeaza oficialii Colliers, „deoarece preturile unitatilor noi sunt în general mai ridicate decât valoarea maxima garantata de catre guvern. Contrar asteptarilor initiale, anticipam ca principalul efect al Programului “Prima Casa” asupra apartamentelor noi va constitui o corectie descendenta a preturilor acestora.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro