Comisia Europeana ameninta cu infringementul din cauza taiarii salariilor in BNR. Oficialii romani tac ca pestii
In urma cu cateva zile, Comisia Europeana a trimis Guvernului o scrisoare in care isi declara nemultumirea fata de modul ilegal in care Statul roman incearca sa isi remedieze problema deficitului public, taind salariile angajatilor Bancii Centrale. “Daca autoritatile romane vor lasa legea neschimbata, Comisia Europeana va deschide procedura de infringement”, se spune negru pe alb in finalul scrisorii, scrie Dan Popa pe blogul lui.
Mi se pare important si interesant de urmarit biografia actiunilor conducerii BNR care pana in prezent a parut intimidata sa isi ia rolul in serios. Adrian Vasilescu a avut foarte putine iesiri pe aceasta tema, declarand doar ca “Este o chestiune care ne priveste pe noi, dar nu depinde de noi. Este o relatie directa intre Guvern si Banca Centrala Europeana“. Guvernatorul Isarescu imi pare mai degraba mahnit decat decis sa ia o pozitie ferma in sprijinul subalternilor sai.
Aceasta atitudine pasiva nu poate continua fara a pune serios la indoiala independenta ei si fara a prejudicia nu doar imaginea BNR fata de celelalte banci centrale dar si calitatea ei de membru si obiectivele urmarite in cadrul SEBC, in primul rand intrarea in zona euro.
Daca BNR va reduce salariile angajatilor si va vira banii la buget conform Legii 118 conducerea BNR va fi vinovata de incalcarea Tratatului dar si a legislatiei interne intrucat Constitutia prevede ca dispozitiile Tratatului au prioritate fata de prevederile contrare din legislatia romana.
In plus banca isi asuma si un risc legal si reputational in procesele de munca ce vor fi deschide de proprii angajati.
“Daca in aceasta situatie clara si in care beneficiaza de sprijinul autoritatilor UE conducerea BNR se lasa intimidata de presiunile guvernului ce ne putem astepta atunci cand ar primi telefoane de la ministri pentru a adopta o anumita conduita in probleme ascunse ochiului public“, imi spune un angajat al BNR.
“Se zvoneste ca se negociaza o iesire din impact prin obligarea salariatilor BNR sa accepte o diminuare a salariului hotarata de conducerea bancii. Acest simulacru ar fi un semnal ca in fapt conducerea bancii a picat examenul verticalitatii si nu este capabila sa reziste presiunilor politice. Nu este vorba atat de interesele angajatilor cat de semnalul pe care cei din UE vor sti sa-l interpreteze pentru a eticheta BNR ca un partener European sau doar ca pe o fatada ce marcheaza o simpla anexa a guvernului Boc”, mai spune angajatul in cauza. Mai multi angajati ai Bancii Centrale mi-au scris ca se simt lasati la mana lui Boc. Halal independenta.
Citeste textul integral al scrisorii si vezi ce spun si alti angajati ai BNR pe blogul lui Dan Popa.