Sari direct la conținut

Comisia Europeana anunta deblocarea Programului de Competitivitate pentru Romania

HotNews.ro

Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, l-a anuntat pe premierul roman Victor Ponta ca executivul comunitar a luat decizia deblocarii platilor pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), a declarat marti, la Bruxelles, purtatoarea de cuvant a oficialului european, Shirin Wheeler, potrivit Agerpres.

Absorbtia fondurilor in POSCCE, ca rambursari ale Comisiei Europene, a ramas la 172,9 milioane de euro, adica 6,77% din totalul alocat in perioada 2007-2013 pentru Romania, cel mai redus nivel dintre toate cele șapte programe operationale pentru fonduri structurale. Potrivit unei situatii prezentate in octormbrie de Ministerul Fondurilor Europene, Romania a transmis la CE declaratii de cheltuieli in POSCCE care insumeaza in total 14,45% din alocarile tarii in acest program, ceea ce inseamna ca diferenta de 7,68 puncte procentuale (circa 196,1 milioane de euro) nu a fost platita inca de Comisie.

Romania are la dispozitie peste 2,5 miliarde de euro prin POSCCE, in perioada de programare 2007-2013, banii putand fi absorbiti pana la finalul anului 2015.

CE a anuntat la sfarsitul lunii iunie ca a inceput pregatirile pentru o decizie de suspendare a POS CCE, intrucat autoritatile romane nu luasera masurile solicitate si nu efectuasera actiunile de corectie solicitate de serviciile sale. Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, a afirmat insa la mijlocul lunii trecute ca autoritatile romane au facut ‘eforturi considerabile’ pentru a corecta deficientele semnalate de CE si pentru a asigura un sistem de management mai eficient.

Intre timp, o echipa de audit a CE s-a deplasat in Romania, iar Autoritatea romana de audit si-a trimis la Bruxelles raportul privind masurile luate de autoritati pentru functionarea POS CCE. POS CCE s-a aflat printre cele trei programe operationale suspendate in intregime sau partial in octombrie 2012. Intre timp, Programul Operational Regional si Programul Operational Sectorial Transporturi au fost deblocate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro