Sari direct la conținut

Comisia Europeana asteapta clarificari din partea a sapte tari din zona euro privind bugetele

HotNews.ro

Comisia Europeana a cerut marti unora dintre cei 19 membri ai zonei euro lamuriri in legatura cu proiectelor lor de buget, exprimandu-si ingrijorarea in special pentru Italia, Cipru si Finlanda, care nu respecta obiectivele europene, transmite AFP, citata de Agerpres.

Belgia, Portugalia, Spania si Lituania, din motive diferite, au primit, de asemenea, scrisori din partea Comisiei in care li se cer clarificari.

„Pentru Italia, Cipru si Finlanda, avem o reala problema”, a afirmat o sursa europeana care este de parere ca cele trei tari si-ar putea vedea bugetul respins.

Italia mai ales, a treia economie din zona euro, a prevazut un deficit public de 2,3% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2017, cu mult peste asteptarile Bruxellesului, din cauza cheltuielilor legate de primirea migrantilor si consecintelor cutremurului din luna august.

„Am avea nevoie de clarificari cu privire la sumele incluse in proiectul de buget trimis spre examinare la capitolul ‘cheltuieli exceptionale'”, au scris in atentia guvernului de la Roma comisarii Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro si dialogul social, si Pierre Moscovici, pentru afaceri economice.

Comisia a mai trimis scrisori Belgiei si Portugaliei, desi proiectele lor de buget sunt in conformitate cu obiectivele, deoarece are indoieli cu privire la capacitatea lor de a-si respecta angajamentele.

Cele doua tari trebuie sa trimita un raspuns cel mai tarziu joi.

Bruxellesul mai invita Spania si Lituania, ale caror guverne sunt in curs de alcatuire, sa ii trimita „in zilele ce vor urma” un proiect de buget actualizat.

Spania si Portugalia, care si-au lasat bugetele sa derapeze, au scapat pana in prezent de sanctiunile Bruxellesului, dar se afla in continuare sub amenintarea unei eventuale suspendari a fondurilor structurale.

Comisia Europeana si-a stabilit ca termen ziua de luni pentru validarea bugetelor prezentate la jumatatea lunii octombrie de tarile membre ale zonei euro.

In cazul respingerii, un fapt inedit, „Comisia va cere un proiect de buget revizuit in maxim trei saptamani”, a precizat sursa europeana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro