Comisia Europeana vrea sa asigure accesul oricarui european la un cont bancar de baza. Institutiile de credit nu vor mai putea invoca situatia financiara pentru a refuza un astfel de cont
Comisia Europeana va prezenta miercuri un proiect de lege pentru a permite tuturor cetatenilor europeni accesul la un cont bancar de baza, dar si pentru a asigura detinatorilor de conturi curente un mai bun acces la informatiile despre comisioane si taxe si pentru a permite mai usor schimbarea bancii, scrie AFP.
Aceasta propunere va fi prezentata comun de comisarii Michel Barnier (Piata interna si servicii financiare), si Tonio Borg (consum). Ea vine dupa ce Comisia a constatat ca recomandarile sale in materie, adoptate in 2011, nu au fost urmate de statele membre ale UE.
Potrivit documentelor consultate de AFP, propunerea ar urma sa permita oricui doreste, peste tot in Europa, sa deschida un cont de baza la orice institutie de credit.
Se are in vedere facilitarea deschiderii de conturi pentru persoanele cele mai defavorizate, dar si pentru cei care nu au resedinta permanenta intr-o tara (studenti, muncitori sezonieri). Comisia evalueaza la 58 de milioane numarul persoanelor care nu detin un cont bancar de baza in UE. Este cazul a aproape jumatate din populatia din Romania si Bulgaria.
Institutiile de credit nu vor mai putea invoca ca argument situatia financiara a unei persoane pentru a refuza accesul la un cont de baza. Aceasta va permite titularilor sa faca retrageri, sa transfere bani si sa utilizeze un card de debit. In schimb, nu vor avea dreptul la un card de credit sau la descoperire de cont.
Si celelalte prevederi ale acestei propuneri legislative sunt importante pentru consumatori.
Orice institutie de credit va trebui sa prezinte detinatorilor de conturi un document detaliat despre taxele care se aplica pentru serviciile furnizate. Un sondaj al Comisiei arata ca europenii se plang de opacitatea bancilor in ceea ce priveste aceste taxe.
Aceste documente vor trebui sa utilizeze o formula standardizata si un limbaj clar, astfel incat clientii sa poata compara cu usurinta taxele aplicate de bancile concurente. Fiecare stat din UE va trebui sa dispuna de cel putin un site independent care sa permita compararea taxelor impuse de diferitele institutii financiare.
Prin ultima reglementare, europenii vor putea schimba mai usor banca, urmand a fi suficienta o cerere la banca la care se doreste deschiderea noului cont.
Ulterior, institutiilor financiare le revine obligativitatea de a organiza aceste schimbari, inclusiv in ceea ce priveste virarile sau prelevarile automate, asigurandu-se ca niciun client nu va fi lezat si fara a factura aceste servicii. Intervalul va fi de 15 zile in cadrul unei tari din UE si de 30 de zile intre doua tari.