Sari direct la conținut

Compania austriaca GBI Consulting va realiza noul Program National de Dezvoltare Rurala pe un contract de 3,5 milioane de euro

HotNews.ro

Compania de consultanta GBI Consulting, impreuna cu opt institute si universitati din Romania, vor realiza Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2014-2020, iar o prima varianta a documentului o vom primi in luna octombrie a acestui an, a declarat, joi, pentru Agerpres, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu.

„In aceasta saptamana am semnat cu compania austriaca de consultanta GBI Consulting contractul pentru realizarea Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 si vom avea o prima varianta in luna octombrie. Suntem putin in intarziere cu scrierea programului din cauza problemelor intampinate in procesul de selectie a companiei de consultanta, dar apreciez ca in luna ianuarie 2014 vom putea trimite Comisiei Europene prima forma a PNDR. Compania selectata este specializata pe acest domeniu, realizand astfel de programe si pentru alte state din Uniunea Europeana. Unul dintre consultantii acestei firme este fostul comisar european pentru agricultura, Franz Fischler”, a subliniat Irimescu.

Acesta a precizat ca pana la finalizarea intregului document, Ministerul Agriculturii va transmite Comisiei Europene analize sociale, economice si swot pe masura ce acestea vor fi realizate.

„Am convenit cu Comisia Europeana ca pe masura ce vor realiza analizele economice si sociale, analiza swot si celelalte evaluari pe PNDR, care ne vor spune exact care sunt prioritatile Romaniei, le vom traduce si transmite pentru evaluare. Noul Program National de Dezvoltare Rurala va avea doar 11 masuri pentru urmatoarea perioada 2014 – 2020, fiind mult simplificat fata de cel actual, care contine 25 de masuri”, a explicat oficialul MADR.

Potrivit sursei citate, contractul semnat cu GBI Consulting se ridica la 3,5 milioane de euro, fara TVA, si va fi finantat in totalitate din fonduri europene.

Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a cerut tarilor membre sa vina cu programe simplificate daca vor sa fie adoptate cat mai rapid, iar acestea sa contina doar masuri cu prioritatile statului respectiv, in cazul Romaniei infrastructura rurala, tinerii si investitiile in ferme.

PNDR este instrumentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitiile private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din Romania. Alocarea totala prin PNDR din fonduri europene a fost de 8,12 miliarde de euro pentru perioada 2007 – 2013, insa pentru viitoarea programare 2014 – 2020, Romaniei i-a fost redusa alocarea financiara cu un miliard de euro, pana la circa 7,1 miliarde de euro.

Romania a atras pana in iulie 2013 aproximativ 5 miliarde de euro din fondurile europene pentru dezvoltare rurala, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie de aproximativ 58% din suma totala alocata prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 – 2013, potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

De la demararea PNDR in anul 2008, APDRP a gestionat 141.625 de cereri de finantare, in valoare de peste 17,95 de miliarde de euro. Pana la aceasta data au fost selectate pentru a primi finantare nerambursabila 87.307 proiecte, cu o valoare de peste 6,13 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de angajare de 83,48% a fondurilor publice disponibile (finantarea Uniunii Europene si cofinantarea Guvernului Romaniei).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro