Compania suedeza Usitall nu mai vrea sa investeasca in Romania si se indreapta catre alte piete europene
Compania suedeza Usitall, specializata in dezvoltarea de centrale de productie a energiei electrice si termice pe baza de deseuri, a decis oprirea discutiilor cu municipalitatile din Romania si orientarea strategiei companiei catre alte piete europene, se arata intr-un comunicat al companiei. Potrivit acestuia, compania suedeza a purtat numeroase discutii si negocieri cu autoritati locale din mai multe municipii in vederea construirii in Romania a unor centrale termice in cogenerare. Vezi in text motivele renuntarii.
- „Desi Romania are o strategie nationala de gestionare a deseurilor si obiective clare impuse de Uniunea Europeana care presupun mai multe tinte intermediare, precum cele legate de inchiderea gropilor de gunoi neconforme normelor de mediu, nu exista inca un plan de implementare a acestei strategii care sa se bucure de sustinerea si de vointa intregii clase politice”, a declarat Mattias Philipsson, CEO Usitall.
Comunicatul mai arata ca Usitall, ca dezvoltator al proiectelor, ar fi asigurat integral finantarea, principalele beneficii pentru comunitatile locale fiind productia de energie termica la costuri minime si eliminarea gunoiului municipal. Tehnologia Usitall ar fi rezolvat doua mari probleme cu care se confrunta municipalitatile din Romania: cea a asigurarii caldurii, apei calde si energiei electrice la preturi competitive, precum si eliminarea deseurilor menajere in conditii de siguranta si cu impact minim asupra mediului inconjurator.
- „Negocierile noastre au esuat in primul rand la nivel local. Desi reprezentantii municipalitatilor au avut acces la toate informatiile despre tehnologia Usitall o perioada indelungata, nu a existat niciun angajament din partea acestora fata de planul nostru de investitie, in ciuda faptului ca solutia noastra de cogenerare ar asigura, in doar cativa ani, incalzirea apartamentelor din aceste orase la preturi extrem de competitive, folosind doar deseuri municipale. Din pacate, la nivelul autoritatilor locale nu exista deocamdata un plan sustenabil pentru asigurarea agentului termic pe termen lung, la costuri mici sau in ceea ce priveste impactul deseurilor asupra mediului inconjurator. Probabil mai sunt necesari cativa ani pana se va ajunge la prioritizarea acestor proiecte, noi ne mentinem disponibilitatea de a impartasi din experienta noastra in acest domeniu”, a adaugat Mattias Philipsson.
Pentru a stimula investitiile straine la nivel local in acest domeniu, oficialii Usitall considera ca autoritatile ar trebui sa atribuie in totalitate municipalitatilor puterea de a decide referitor la modalitatea de exploatare a deseurilor municipale, asa cum se intampla in toate celelalte state
europene.
Usitall este o companie suedeza cu o experienta de peste 60 de ani in constructia si operarea centralelor de cogenerare ce functioneaza prin valorificarea deseurilor municipale. Avantajul sistemului Usitall de producere a energiei consta in faptul ca foloseste o resursa regenerabila produsa local ” gunoiul municipal” care poate inlocui cu succes combustibilii fosili pentru generarea de energie termica si electrica la preturi competitive.