Conducerea BNR "la cel mai inalt nivel", convocata la Comisia Buget-Finante pentru a da explicatii privind modul in care s-a implicat in criza creditelor in franci elvetieni
Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor va convoca, pentru sedinta de miercurea viitoare, conducerea BNR „la cel mai inalt nivel” pentru a da explicatii cum s-a implicat in criza creditelor in franci elvetieni, ce discutii a avut cu bancile comerciale si la ce solutii s-au angajat acestea, scrie Mediafax. „Va rog sa inaintam o adresa Bancii Nationale prin care conducerea BNR sa se prezinte miercurea viitoare in fata Comisiei cu un raport asupra modului cum s-a implicat in aceasta actiune (problema creditelor in franci elvetieni – n.r.), ce discutii a avut cu bancile care au dat credite in franci elvetieni si cu ce solutii au venit acestea. Sa ne spuna daca Banca Nationala face inlesniri in rezolvarea problemei dintre clienti si banci”, s-a adresat colegilor Eugen Nicolaescu, vicepresedintele Comisiei Buget-Finante-Banci din Camera Deputatilor, inainte de inceperea sedintei, care s-a amanat din lipsa de cvorum.
Nicolaescu a cerut ca BNR sa prezinte in fata Comisiei mai multe date, respectiv cate contracte de credit au fost negociate in aceasta perioada de catre banci, odata cu aprecierea monedei elvetiene, cate persoane fac fata conditiilor dificile din prezent si ce solutii s-au gasit.
„Sa vedem ce solutii au gasit institutiile cele mai competente din acest punct de vedere. Putem sa invitam BNR, la cel mai inalt nivel, sa vedem daca lucrurile sunt tratate cu responsabilitate”, a spus Nicolaescu.
La randul sau, deputatul liberal Andreea Paul a solicitat ca banca centrala sa trimita Comisiei, pana miercurea viitoare, un raport scris cu raspunsul la sapte intrebari pe care le-a adresat saptamana trecuta la audierile din Comisie directorului Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
„A trecut o saptamana de cand am ridicat sapte intrebari punctuale catre BNR si inca nu am primit niciun raspuns. Rog ca, pana saptamana viitoare, BNR sa trimita un raport scris cu raspunsul la cele 7 intrebari. Am adresat atunci trei intrebari si catre ARB (Asociatia Romana a Bancilor – n.r.), va rugam sa ne trimiteti o sinteza a deciziilor individuale a celor 11 banci care au acordat credite in franci, tot pana miercuri, pentru a putea sa le discutam pe fond”, a spus Paul.
Ea a solicitat ca miercurea viitoare Comisia sa se intalneasca la audieri cu toate institutiile responsabile pentru ca acestea sa comunice rezultatele discutiilor si negocierilor.
Totodata, deputatul a punctat ca a primit „semnale din piata” potrivit carora negocierile individuale intre clienti si banci sunt „sortite esecului in bloc”.
„Astfel, va anunt ca joi voi insoti un client al unei banci, impreuna cu un avocat de pe spezele mele, la discutiile cu banca sa vad cum decurg negocierile. Din sutele de solicitari pe care le am, voi alege una si vreau sa ma conving la fata locului cum functioneaza aceste negocieri individuale, despre care clientii spun ca sunt inexistente”, a spus Paul.
La sedinta Comisiei au participat 15 deputati, iar pentru intrunirea cvorumului era necesara prezenta a 17 parlamentari. Comisia se va reuni din nou miercuri dimineata, la ora 9:00, pentru a relua discutiile.
La intrunirea de marti au fost prezenti presedintele executiv al ARB, Florin Danescu, presedintele Consiliului Patronatelor Bancare din Romania si al Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, reprezentanti ai BNR la nivel de experti tehnici, presedintele ANPC, Marius Dunca si secretarul de stat in Ministerul Finantelor Atilla Gyorgy.
Liberalul Gheorghe Ialomitianu, fost ministru al Finantelor, a solicitat un punct de vedere ferm al Guvernului cu privire la pozitia pe care o adopta in problema crizei creditelor in franci elvetieni si ce masura sustine dintre cele propuse de diverse parti implicate.
„Cred ca Guvernul nu poate sa stea deoparte, trebuie sa ne spuna cu subiect si predicat ce sustine, un punct foarte clar cum vede Guvernul sa se rezolve aceasta problema. Vreau sa propun sa ne dea o pozitie foarte clara, ca si la conversia creditelor a spus ca nu este impotriva, vrem un punct de vedere scris, care sa se aprobe de urgenta in sedinta de Guvern si sa-l avem pana maine, cand reluam discutiile.
La sedinta de miercuri si-a anuntat participarea si ministrul Finantelor, Darius Valcov.