Consiliul Concurentei in cei 15 ani de activitate: 444 decizii de sanctionare, in valoare de peste 437 milioane de euro, din care peste 65% au fost mentinute
De la infiintarea sa in anul 1997 si pana in prezent, Consiliul Concurentei a emis un numar de 3.646 de decizii din care 444 decizii de sanctionare, valoarea amenzilor pentru incalcarea concurentei depasind 437,7 milioane euro, a anuntat vineri Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii, la prezentarea raportului de activitate. Cele mai mari amenzi au fost aplicate in anul 2011, 294,16 milioane euro, ceea ce reprezinta dublul valorii amenzilor aplicate de la infiintarea autoritatii de concurenta pana la sfarsitul anului 2010. Din totalul amenzilor, peste 65% au fost mentinute (nu au fost contestate sau au fost mentinute de instantele judecatoresti).
- „Anul 2011 este un an cu totul si cu totul exceptional. Sanctiunile financiare aplicate sunt de aproape 300 de milioane de euro. Ceva cu totul iesit din comun fata de tendintele de pana acum. Doua treimi din totalul sanctiunilor aplicate in cei 15 ani au fost aplicate anul trecut. Asta pentru ca au fost o serie de cazuri care au durat destul de mult si au fost finalizate. Sunt sanctiuni corecte, analizate indelung. Nu este un trend care ma astept sa continue. Probabil nu vom mai intalni in curand un an cu sanctiuni asa importante”, a declarat vineri Bogdan Chiritoiu.
Din numarul total de 444 de decizii de sanctionare, cea mai mare parte, 64,4%, o reprezinta cele pentru punerea in practica a unei concentrari economice si/sau pentru omisiunea notificarii unei concentrari economice, 23,24% sunt pentru sanctionarea unor intelegeri si doar 2,7% pentru abuz. Cu toate acestea, din punct de vedere al valorii, cea mai mare pondere, 72,86%, o detin amenzile aplicate pentru intelegeri intre companii, in timp ce abuzul de pozitie dominanta reprezinta 23,22%, iar punerea in practica a unei concentrari economice si/sau pentru omisiunea notificarii 1,24%.
In privinta investigatiilor deschise, in cei 15 ani de activitate, autoritatea a declansat 268 de investigatii, din care 47,3% reprezinta autosesizari. Din totalul de 268 de investigatii, 67,5% au avut ca obiect practicile anticoncurentiale, respectiv intelegeri intre companii si abuz de pozitie dominanta.