Sari direct la conținut

Constantin Moisescu: „Cererea ramine mare pentru ca nu s-a construit timp de 20 de ani”

Cotidianul

rectorul general al companiei Stein Construct, dezvoltatorul ansamblurilor RubinStein si SaphirStein, Constantin Moisescu , spune ca si la viitoarele proiecte rezidentiale se vor da apartamente noi la schimb cu cele vechi.

Cum credeti ca va evolua piata imobiliara din Romania in urmatorii ani?

Cererea ramine in continuare la fel de mare pentru ca, sa nu uitam, sint 20 de ani de cind nu s-a mai construit in Romania. In aceste conditii, cererea este mai mare decit oferta. In ceea ce priveste preturile din segmentul imobiliar, piata va regla diferenta mare dintre preturile de constructie si cele de vinzare datorita cresterii concurentei.

Ce apartamente credeti ca sint cele mai cautate in Romania?

Dupa parerea mea, exista doua segmente de piata in acest moment: segmentul de lux si segmentul middle class. Mare parte din oamenii cu venituri foarte mari au preferat pina acum sa construiasca vile impunatoare, dar acum se constata o tendinta de trecere catre apartamentele de lux din constructii de top pentru a reduce din atributiile administrative.

Se prefera locuintele de tip penthouse, duplexuri in blocuri care asigura sisteme de securitate performante si facilitati de lux. Un al doi-lea segment este cel middle class, cererea fiind mai mare pentru apartamente de pina in 100 mp, care sa asigure un camin confortabil in conditiile unui venit lunar de 1.000-1.500 de euro.

Care este procentul de vinzare in cadrul proiectelor pe care le dezvoltati?

Procentul vinzarilor este destul de mare la cele doua ansambluri pe care le avem in constructie. La RubinStein s-au vindut in proportie de 90%, iar la SaphirStein – de 60%, apartamentele fiind achizitionate inca din stadiul de macheta.

Cele doua ansambluri sint situate in zone diferite ale Capitalei: Rubin Stein se afla in partea de nord, pe soseaua Bucuresti-Tirgoviste, departe de agitatia orasului, si am optat pentru un pret incepind de la 800-1.000 euro/mp, plus TVA, preturile variind, bineinteles, in functie de spatiu, etaj, finisaje.

SaphirStein este situat chiar in centrul Capitalei, este un ansamblu high-class, ceea ce inseamna ca si preturile cresc, incepind de la 1.680 de euro/mp, plus TVA.

Dupa finalizarea Rubin Stein si Saphir Stein veti mai investi in segmentul rezidential? Daca da, in ce zone veti construi si pentru ce segment de clienti?

Dupa finalizarea acestor ansambluri ne propunem sa construim alte locuinte in aceeasi zona, Splaiul Independentei. Vom incerca sa depasim calitatea deja obtinuta prin materialele folosite in constructia imobilelor. Acest segment de apartamente de lux se adreseaza persoanelor cu venituri mari.

Deocamdata, prioritatea noastra o reprezinta Bucurestiul, deoarece cererea nu este inca nici pe departe satisfacuta, dar bineinteles nu excludem extinderea in alte orase pe viitor.

Cite locuinte s-au vindut prin buyback imobiliar?

Noi am lansat pentru prima data pe piata imobiliara din Romania acest sistem de achizitionare a unui apartament prin buyback. Conceptul era cunoscut de pe piata auto, dar in Romania nu mai venise nimeni cu aceasta idee, ca atare sistemul a atras atentia celor interesati de achizitionarea unui apartament intr-un nou ansamblu rezidential.

In conditiile in care sistemul este nou pe piata ca sursa de finantare si trebuie explicat ce presupune aceasta metoda, vinzarile prin buyback au inregistrat un indice de 10% in doar cinci luni de la lansare.

Credeti ca buyback-ul va avea succes in Romania?

Sintem convinsi ca, pe masura ce cumparatorii vor deveni familiarizati cu acest sistem, se vor arata si mai interesati. Buyback-ul este o metoda cu numeroase avantaje. Cumparatorii vin cu un apartament proprietate personala care va fi evaluat de un specialist de la Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania, vor primi un pret, urmind sa achite prima data un avans de 25%.

Apartamentul vechi este cedat companiei noastre in momentul in care se poate muta in cartierul dezvoltat de noi. Ca atare, nu mai pierde timp cu vinderea apartamentului, actele necesare sint intocmite de noi fara a percepe un comision suplimentar. Mai mult decit atit, cumparatorul este lasat sa locuiasca in vechiul apartament pina la finalizarea ansamblului.

Dupa cum se poate constata, exista citeva avantaje demne de luat in consideratie, si sistemul va prinde teren din ce in ce mai mult in Romania. Bineinteles ca vom continua cu acest sistem si pentru celelalte ansambluri pe care le vom dezvolta in anii urmatori.

integral in Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro