Sari direct la conținut

Consultant fiscal despre cei care au gândit creșterile de taxe: Gândire de tip socialist / Au citit câteva cărți pe care le înțeleg într-o măsură mai mare sau mai mică

HotNews.ro
Taxare, Foto: Anna Berkut / Alamy / Alamy / Profimedia
Taxare, Foto: Anna Berkut / Alamy / Alamy / Profimedia

Nu putem să ne așteptăm la o altă gândire din partea unor oameni care așa sunt structurați. Gândirea lor este structurată împotriva piețelor și economiei de piață, susține Dan Schwartz, consultant fiscal, cofondator & managing partner la RSM România.

„Este o gândire de tip centralizat, socialist care nu poate să aducă un beneficiu României. Se bazează nu pe judecăți economice, ci pe calcule aritmetice”, a declarat consultantul fiscal.

  • „În mintea unor astfel de oameni, dacă cresc taxele cu 30%, în mod automat veniturilor vor crește cu 30%. Asta se întâmplă, poate, în mintea unui școlar de clasa a doua care începe să învețe primele elemente de aritmetică”
  • „Cine este implicat în economie, în business, teoretician, economist știe că economia este un sistem extrem de complex. Factorii de influență sunt atât de numeroși, imprevizibili, încât este foarte greu să creezi algoritmi câștigători.”

„Să crezi că algoritmul numit creșterea taxelor poate duce la rezultate pozitive este, în cel mai bun caz, dovadă de naivitate”, spune el.

Potrivit acestuia, există riscul de transfer al economiei din zona albă în cea gri și în cea neagră.

„Cu cât avem mai multe restricții, taxe mai mari, cu atât pentru o persoană care dorește să nu plătească taxele există mai mutle stimulente de a nu le plăti. Merită să-și asume riscul. Asta se va întâmpla în realitate. Asta spune teoria, asta spune practica fiscală”, a precizat Dan Schwartz.

  • „Consilierii Guvernului cred că nu au niciun fel de experiență practică. În cel mai bun caz, au citit niște cărți pe care le înțeleg într-o măsură mai mare sau mai mică. Rezultatul se vede: măsuri care nu au legătură cu realitatea, care afectează oamenii de afaceri în mod direct, care afectează populația indirect”.

„Nimeni nu vine să investească într-o țară unde nu există predictibilitate fiscală, unde peste noapte se introduc taxe semnificative cu impact, fără să existe consultare reală în zona publică”, a explicat Schwartz.

Citește și: Ce taxe adaugă și mărește Coaliția PSD-PNL / Tot ce trebuie să știi

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro