Contractul ANRM – Sterling Resources Ltd a fost desecretizat: Romania primeste o cota procentuala de gaze si titei de 3,5%-13,5%, in functie de productia bruta extrasa. Redeventa respecta Legea Petrolului
- Redactia Hotnews
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a publicat pe site-ul propriu Actul aditional Nr.11 la contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, realizat intre Agentie si Sterling Resources Ltd. Actul prevede ca Sterling sa plateasca o redeventa intre 3,5%-13,5% din cantitatea de petrol brut extras, respectind prevederile din Legea Petrolului.
Actul aditional a fost incheiat la 24 august 2007, la 15 ani dupa incheierea Contractului de Explorare si Impartire a Productiei pentru Perimetrele XIII Pelican si XV Midia. In primul rand, el prevede modificarea numelui operatiunii in Acord de Explorare si Impartire a Productiei pentru Perimetrele XIII Pelican si XV Midia, ce are ca obiect concesionarea catre titular dreptul exclusiv de a executa „Operatiuni Petroliere” in „Suprafata Contractuala” descrisa in Anexa A, pe o durata de 30 de ani de la data intrarii in vigoare, respectiv 5 octombrie 1992. Acordul poate fi prelungit pe o perioada aditionala de pana la 15 ani.
De asemenea, se precizeaza ca „Titularul va avea dreptul sa retina intreaga Suprafata Contractuala delimitata conform hartii din Anexa B la prezentul Acord pe toata durata Perioadei de Explorare, inclusiv orice extindere a acesteia.”
Se mai stipuleaza ca „Perioada de Explorare (…) a fost suspendata incepand cu data de 15 decembrie 2003, si continua sa fie suspendata pana la solutionarea diferendului dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental al Marii Negre.”
„Perioada de Suspendare se va incheia si Operatiunile Petroliere din Perioada de Explorare se vor relua in situatiile specificate mai jos, oricare dintre aceasta survine prima:
a) dupa trei luni de la data primirii de catre titular a unei notificari scrise din partea agentiei specificand ca diferendumul a fost solutionat. (…)
b) in termen de trei luni de la data primirii de catre agentie a unei notificari scrise din partea titularului specificand ca Perioada de Suspendare inceteaza. Titularul poate decide sa reia Operatiunile Petroliere doar in anumite portiuni ale Perimetrelor Contractuale si sa mentina suspendarea pentru alte portiuni ale acestora.”
Plata Redeventei pentru Petrol
„Titularul este obligat la plata catre bugetul de stat a unei Redevente Petroliere pentru Titei reprezentand o cota procentuala din valoarea productiei brute extrase pentru Operatiunile Petroliere de exploatare a Zacamintelor de Titei si/sau condensat, dupa cum urmeaza:
(…) Pentru cantitatile de Petrol destinate constituirii stocului minim de siguranta nu se datoreaza redeventa.”
Plata Redeventei pentru Gaze Naturale
„Titularul este obligat la plata catre bugetul de stat a unei Redevente Petroliere reprezentand o cota procentuala din valoarea productiei brute extrase pentru Operatiunile Petroliere de exploatare a Zacamintelor de Gaze Naturale, pentru fiecare Zacamant Comercial constituit, dupa cum urmeaza:
(…) Titularul nu este obligat sa plateasca vreo taxa sau redeventa pentru Gazele Naturale reinjectate in Zacamant in scop tehnologic. (…)
Gazul Natural extras din sonde concomitent cu Titeiul, neutilizate si nevalorificate de titular, se vor preda agentiei, fara plata, iar titularul este scutit de la plata Redeventei Petroliere, conform prevederilor Art.50 alin.3 din Legea Petrolului.”
Descrierea suprafetei contractuale revizuite
O afacere, mai multe companii, un singur avocat
Afacerea gazelor naturale din Marea Neagra, aflate in disputa de mai multi ani intre Romania si Ucraina, a avut aceiasi actori in ultimii 16 ani, potrivit site-ului Vot.ro. Desi de-a lungul timpului in aceasta afacere au fost implicate mai multe companii, a fost nevoie doar de un singur avocat, Petru Buzescu.
Avocatul Petru Buzescu a fost reprezentantul in Romania al companiei candiene „CanadianOxy”, dar si administratorul sucursalei “Canadian Occidental Petroleum Ltd Canada” si al subsidiarei sale “CanadianOxy” Romania. CanadianOxy si Enterprise Oil Exploration au format consortiul care a primit dreptul de explorare a zacamintelor de la compania de stat Rompetrol.
Dupa ce locul companiei canadiene a fost luat de Arco Midia Inc SUA, aceasta si-a deschis o sucursala in Romania cu sediul in acelasi apartament cu casa de avocatura “Petru Buzescu”. Dupa patru ani, Arco Midia cedeaza 75% din drepturile de explorare catre compania britanica “Paladin Resources”, care un an mai tarziu inchide afacerea Arco Midia din Romania, insa adresa sucursalei Paladin Resources ramane tot in sediul casei de avocatura.
Cand Sterling Resources isi deschide o sucursala la Bucuresti isi alege ca sediu tot apartamentul in care activa casa de avocatura “Petru Buzescu”. Petru Buzescu isi muta sediul casei de avocatura in 2002 intr-o alta locatie, insa dupa doua luni atat sucursala Paladin, cat si cea a Sterling isi muta si sediul la aceeasi adresa.