Sari direct la conținut

Contraofensiva ucraineană „nu a avut succes”, afirmă Putin / „Trupele noastre trec chiar la ofensivă”

HotNews.ro
Vladimir Putin, Sergei Șoigu și soldați și veterani ai armatei ruse, Foto: Sergey Guneev / AP / Profimedia
Vladimir Putin, Sergei Șoigu și soldați și veterani ai armatei ruse, Foto: Sergey Guneev / AP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a declarat duminică despre contraofensiva armatei ucrainene, lansată în iunie, că nu a avut succes în fața rezistenței trupelor ruse din estul și sudul Ucrainei, potrivit AFP.

„Toate încercările inamicului de a străpunge apărarea noastră (…), în special prin utilizarea rezervelor strategice, nu au avut succes pe întreaga perioadă a ofensivei. Inamicul nu a reușit”, a declarat Putin.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia-1, difuzat duminică, el a descris situația ca fiind „pozitivă” pentru forțele ruse de pe front.

„Trupele noastre se comportă eroic. În mod neașteptat pentru inamic, ele trec chiar la ofensivă în anumite sectoare și capturează poziții mai avantajoase”, a declarat liderul rus.

Vineri, șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andriï Iermak, a recunoscut că contraofensiva Kievului „nu avansează atât de rapid”, asigurând că aliații occidentali nu fac presiuni asupra Kievului pe această temă.

Desfășurată, începând din iunie, cu sprijinul armamentului greu furnizat de Occident, contraofensiva progresează lent împotriva trupelor ruse, care au avut timp să construiască apărări solide, inclusiv câmpuri de mine formidabile, și care dispun încă de o putere de foc suficientă pentru a lovi forțele ucrainene.

Duminică, Statul Major ucrainean a declarat că operațiunile ofensive spre Melitopol și Berdiansk, două orașe ocupate de Rusia în sudul Ucrainei, continuă.

Sâmbătă, un general ucrainean de rang înalt a raportat noi progrese pe frontul de sud al războiului, afirmând că trupele sale „scot sistematic rușii de pe pozițiile lor”, potrivit The Guardian.

Kievul s-a concentrat pe capturarea satelor din sud-est, în încercarea de a se îndrepta spre Marea Azov și a zonelor din apropierea orașului Bahmut din estul țării, cucerit de forțele rusești în luna mai după luni de lupte intense.

Relatările rusești au declarat că forțele sale au respins atacurile ucrainene în estul regiunii Donețk, inclusiv în jurul orașului Bahmut.

La începutul acestei săptămâni, marți, ministrul rus al Apărării a declarat că trupele ruse au reușit să pătrundă pe o adâncime de 1,5 km pe o secțiune a frontului din apropierea orașului Lîman, în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro