Sari direct la conținut

Controversă la Jocurile Olimpice: Pugilista Imane Khelif acuzată că este transgender și concurează „nedrept”. Precizările Comitetului Olimpic

HotNews.ro
Imane Khelif și Angela Carini / Foto: Fabio Bozzani / AFP / Profimedia
Imane Khelif și Angela Carini / Foto: Fabio Bozzani / AFP / Profimedia

Imane Khelif, care reprezintă Algeria la Jocurile Olimpice de la Paris, a stârnit un val de reacții după ce a învins-o joi pe italianca Angela Carini. Sportiva din Italia a abandonat meciul din optimile de finală după 46 de secunde, după ce Khelif i-a dat o lovitură puternică. Controversa a plecat de la faptul că sportiva algeriană a fost descalificată, în urmă cu un an, din cauza nivelului de testosteron ridicat. În mediul online, după apariția imaginilor cu retragerea adversarei sale, numeroase voci au criticat decizia de a permite participarea ei în întrecerile feminine. Ca urmare a acestora, Comitetul Olimpic Internațional a intervenit joi seară cu precizări.

În meciul de joi, Carini s-a dus la antrenorul său după primele 30 de secunde, pentru a-și ajusta protecția de pe cap, însă după ce lupta a fost reluată, a oprit meciul și a părăsit ringul, strigând „Nu este corect!”. Italianca a explicat că a decis să nu mai lupte după ce a simțit o „durere intensă”, conform Reuters.

„Ies cu capul sus și cu inima frântă. Am fost întotdeauna foarte instinctivă. Și când simt că ceva nu este în regulă, nu înseamnă că renunț. Înseamnă că am maturitatea de a mă opri”, a declarat Carini după meci. 

Reacții din partea Georgiei Meloni, Donald Trump și J.K. Rowling

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, scriitoarea J.K. Rowling și fostul președinte american Donald Trump au reacționat la înfrângerea Angelei Carini. Cei trei au făcut referire la faptul că Khelif a fost descalificată de la Campionatele Mondiale din 2023, după ce Asociația Internațională de Box (IBA) a anunțat că sportiva nu respectă criteriile de eligibilitate, din cauza nivelului de testosteron ridicat. Această descalificare a generat o dezbatere în mediul online, numeroase persoane acuzându-o pe sportivă că e transgender și nu ar trebui să participe în proba feminină.

Meloni a calificat drept „nedreaptă” victoria lui Khelif și a pus la îndoială decizia CIO de a-i permite sportivei să concureze. „Din punctul meu de vedere, aceasta nu a fost o competiție egală. Cred că sportivii care au caracteristici genetice masculine nu ar trebui să participe la competițiile feminine. Nu pentru că vrem să discriminăm pe cineva, ci pentru a proteja drepturile sportivelor de a concura în condiții egale”, a spus Meloni. 

Trump a postat pe platforma Truth Social un mesaj în care afirmă că va „ține departe bărbații din sporturile femeilor”. 

La rândul său, J.K. Rowling, celebră pentru seria „Harry Potter” a criticat participarea lui Imane Khelif la Jocurile Olimpice. „Ar putea vreo fotografie să rezume mai bine noua noastră mișcare pentru drepturile bărbaților? Zâmbetul batjocoritor al unui bărbat care știe că este protejat de un sistem sportiv misogin, bucurându-se de suferința unei femei pe care tocmai a lovit-o în cap și ale cărei ambiții de o viață tocmai le-a distrus”, a scris J.K. Rowling pe X.

Imane Khelif este eligibilă să concureze la Jocurile Olimpice 

În 2023, Khelif a fost descalificată de la Campionatele Mondiale, după ce Asociația Internațională de Box (IBA) a anunțat că sportiva nu respectă criteriile de eligibilitate, din cauza nivelului de testosteron ridicat. 

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) nu a recunoscut decizia de suspendare a sportivei, din cauza unor probleme organizatorice pe care IBA le-a avut în 2023. Și taiwaneza Lin Yu-Ting a fost descalificată din aceleași motive anul trecut. 

„Aceste două sportive au fost victimele unei decizii subite și arbitrare a IBA. Spre sfârșitul Campionatelor Mondiale IBA din 2023, au fost descalificate brusc fără niciun proces adecvat”, a declarat Comitetul Olimpic. 

CIO și-a apărat decizia de a permite participarea la Jocuri celor două boxerițe descalificate anul trecut de IBA. 

„Aceste sportive sunt complet eligibile. Sunt femei în buletin, sunt femei care au concurat la Jocurile Olimpice de la Tokyo și care concurează ca femei de ani de zile. Cred că avem responsabilitatea de a calma situația și de a nu transforma totul într-o vânătoare de vrăjitoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams. 

INTERVIURILE HotNews.ro