Sari direct la conținut

CORESPONDENȚĂ DE LA PARIS Tenisul masculin intră într-o nouă eră: Ce il recomandă pe Jannik Sinner, noul lider ATP

HotNews.ro
Jannik Sinner, Foto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia
Jannik Sinner, Foto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

Retragerea lui Novak Djokovic de la Roland Garros 2024 i-a deschis larg ușa lui Jannik Sinner către locul întâi mondial, poziție unde ar fi ajuns oricum dacă sârbul nu se impunea la ediția din acest an a Grand Slamului de la Paris. Tenisul masculin intră într-o nouă eră, Sinner fiind cel de-al 29-lea lider ATP din istoria tenisului (de la introducerea ierarhiei computerizate în 1973).

>> CORESPONDENȚĂ DE LA PARIS Lidera mondială care „omoară” spectacolul la Roland Garros

Darren Cahill, omul care l-a dus pe Jannik Sinner la următorul nivel din punct de vedere mental

Pe 23 august 1973, ATP introducea pentru prima dată o ierarhie computerizată care să stabilească liderul mondial din tenisul masculin, iar primul care a urcat pe locul întâi a fost Ilie Năstase.

Preț de 40 de săptămâni, până pe 2 iunie 1974, cel supranumit „Nasty” a dominat clasamentul mondial.

La 51 de ani distanță, Jannik Sinner devine primul italian din istorie care urcă pe prima poziție din ATP, acest lucru întâmplându-se după abandonul lui Novak Djokovic înainte de meciul din sferturile de la Roland Garros cu Casper Ruud.

Într-un interviu acordat HotNews.ro, ziaristul și omul de tenis Ubaldo Scanagatta (74 de ani – are 49 de turnee de la Roland Garros și peste câteva săptămâni va face 51 de turnee relatate de la Wimbledon) a vorbit despre ceea ce-l face pe Jannik Sinner atât de puternic.

Reputatul jurnalist italian l-a lăudat și pe Darren Cahill, antrenorul care a reușit să-l ducă pe Jannik la nivelul următor din punct de vedere mental.

„Darren Cahill este un antrenor grozav, o persoană deosebită. A lucrat foarte bine cu Simona, la fel și cu ceilalți pe care i-a antrenat, Andre Agassi. Leyton Hewitt cel mai tânăr număr unu mondial, iar apoi Agassi cel mai vârstnic.

Jannik Sinner este foarte talentat și cineva care este atent la toate detaliile. Are o personalitate puternică, el își alege toți oamenii din echipă, de la antrenori și până la kinetoterapeut.

El este propriul său manager în alegerea oamenilor din jurul său. În plus de asta, este incredibil de muncitor și de serios” – Ubaldo Scanagatta, pentru HotNews.ro.

De știut

  • Câștigător al Cupei Davis cu Italia în 2023, Sinner va deveni oficial noul lider ATP în data de 10 iunie, la o zi după finala masculină de la Roland Garros.
  • Calificat în premieră în semifinale pe zgura din Paris, Sinner va înfrunta câștigătorul duelului dintre Stefanos Tsitsipas (9) și Carlos Alcaraz (3).
  • Novak Djokovic se afla pe locul 1 ATP din data de 11 septembrie 2023. A adunat în acest ultim mandat 39 de săptămâni consecutive. Nole deține de altfel și recordul de săptămâni pe prima poziție mondială: 428. Al doilea clasat, Roger Federer, a rămas la cota 310.
  • Darren Cahill a reușit să ajungă pe locul 1 mondial cu toți elevii săi de până acum: Andre Agassi (cel mai bătrân lider ATP până la Novak Djokovic), Lleyton Hewitt (cel mai tânăr ocupant al locului 1 mondial până la Carlos Alcaraz), Simona Halep și acum Jannik Sinner (primul italian lider ATP).
  • Lista completă a celor 29 de lideri mondiali din istoria tenisului masculin și repartiția pe țări

SUA: Jimmy Connors, John McEnroe, Jim Courier, Pete Sampras, Andre Agassi, Andy Roddick

Serbia: Novak Djokovic

Elveția: Roger Federer

Cehoslovacia: Ivan Lendl

Spania: Carlos Moya, Juan Carlos Ferrero, Rafael Nadal, Carlos Alcaraz

Suedia: Bjorn Borg, Mats Wilander, Stefan Edberg

Australia: John Newcombe, Patrick Rafter, Lleyton Hewitt

Brazilia: Gustavo Kuerten

Marea Britanie: Andy Murray

România: Ilie Năstase

Rusia: Yevgeny Kafelnikov, Marat Safin, Daniil Medvedev

Germania: Boris Becker

Austria: Thomas Muster

Chile: Marcelos Rios

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro