Sari direct la conținut

Costurile cu dezechilibrele asupra prețului final al energiei electrice vor fi reduse – ANRE

HotNews.ro
Energie, Foto: HotNews / C.P.
Energie, Foto: HotNews / C.P.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un proiect de ordin care prevede că durata contractelor de furnizare a energiei electrice pe termen lung, în sensul definiției ei, se modifică de la un an la o perioadă mai mare sau egală cu o lună. Astfel a fost transpusă în cadrul de reglementare al pieței de energie electrică recomandarea Comisiei Europene de a micșora durata de livrare prevăzută în cadrul contractelor de furnizare a energiei electrice pe termen lung.

Măsura va avea un impact semnificativ asupra pieței de energie electrică datorită faptului că se permite negocierea contractelor de furnizare pe piețe extrabursiere, iar în ceea ce privește competitivitatea, modificarea va genera creșterea concurenței, posibilitatea contractării de produse flexibile adaptate profilurilor de producție și consum, precum și reducerea costurilor cu echilibrarea pentru participanții la piața de energie.

ANRE precizează că toate contractele de furnizare pe termen lung trebuie să respecte regulile de concurență și să fie raportate potrivit REMIT (Regulamentul privind integritatea și transparența pieței angro de energie).

De asemenea a fost aprobat și Ordinul ANRE 27/2021 care modifică nouă regulamente ce instituie reguli de tranzacționare pe piețele centralizate la termen de energie electrică aprobate prin ordine ale președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, în care referirea la durata de o oră să fie înlocuită cu referirea la durata intervalului de decontare, iar această durată a intervalului de decontare să fie de o oră până la data de 1 iulie 2021, respectiv de 15 minute, începând cu data de 1 iulie 2021.

ANRE spune că această modificare a fost necesară ca urmare a aplicării începând cu data de 1 februarie 2021 a intervalului de decontare a pieței de echilibrare și a dezechilibrelor părților responsabile cu echilibrarea (PRE) de 15 minute, pentru a permite participanților la piață să realizeze o poziție cât mai avantajoasă în piața de echilibrare, având la dispoziție intervale de tranzacționare pe piețele la termen egale ca durată cu intervalul de decontare a dezechilibrelor PRE.

ANRE susține că modificările vor avea ca rezultat reflectarea în preț a unor costuri cu dezechilibrele mai reduse la clienții finali.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro