Sari direct la conținut

Cotidianul: Cazul Balaceanu-Stolnici: consternare in opinia publica

Cotidianul

Vicepresedintele PNL Crin Antonescu sustine ca Balaceanu-Stolnici, alias „Laurentiu“, ar trebui exclus din partid. Vechea garda liberala – Radu Cimpeanu si Mircea Ionescu Quintus – il apara.

„Repulsie si oroare“ – astfel descrie vicepresedintele PNL Crin Antonescu reactia pe care a avut-o la publicarea, in editia de ieri a Cotidianului, a documentului care dovedeste ca sursa „Laurentiu“, numele de cod al lui Constantin Balaceanu-Stolnici, a furnizat Securitatii planul casei lui Vlad Georgescu, director al postului de radio Europa Libera.

„Mi-a stirnit repulsie si oroare si asta dincolo de faptul ca, de mai multa vreme, Balaceanu-Stolnici, care era o figura aparte in peisajul postdecembrist, s-a prabusit dramatic, o data cu publicarea faptului ca a colaborat cu Securitatea. De data asta exista si alte conotatii ale acestei colaborari care il fac pe domnul Balaceanu-Stolnici, cu

sau fara voia domniei sale, complice la o crima. E dureros ca un personaj consacrat ca un reper moral dupa revolutie s-a dovedit a fi o uriasa deziluzie. Am mai spus-o, PNL trebuie sa se desparta si formal de domnul Balaceanu-Stolnici. Cred ca ar fi un act de minima igiena“, crede Antonescu.

La fel de virulent precum Antonescu s-a dovedit a fi si istoricul liberal Stejarel Olaru. „Nu e primul caz care-mi provoaca dezamagire, in conditiile in care mi-am petrecut o parte din viata studiind astfel de dosare. Cazul Stolnici imi provoaca

insa si sila pentru ca vezi un intelectual rasat cu avint, dorinta nefireasca de a participa la delatiune si in ultima instanta, posibil, chiar la crima. Mi se pare cel putin nefiresc ca un astfel de om sa mai poata face parte astazi dintr-o organizatie, indiferent ca e vorba de partid sau de Academie. In mod normal, domnul Stolnici n-ar trebui sa astepte sa fie dat afara si sa mai aiba o picatura de onoare si sa inchida usa in urma sa“, ne-a declarat actualul consilier al premierului Tariceanu.

Nu atit de vehementi cu Balaceanu-Stolnici s-au dovedit a fi alti doi colegi de partid si de generatie ai acestuia, Radu Cimpeanu si Mircea Ionescu Quintus. Ba dimpotriva. Cei doi nu au ezitat sa-si reafirme simpatia pentru „Laurentiu“. „Am o pretuire deosebita pentru doctorul si omul de stiinta Constantin Balaceanu-Stolnici.

Eu nu l-am cunoscut inainte de ’90 pe domnia sa si nu stiu ce a facut atunci. Imi pare rau de tot ce s-a spus in aceste zile si banuiesc ca totul se bazeaza pe documente“, ne-a spus Cimpeanu.

La rindul sau, Mircea Ionescu Quintus, cel care si-a recunoscut colaborarea cu fosta politie politica, afirma ca este profund intristat ca s-a putut intimpla“ o asemenea prabusire morala a unui om pentru care a avut si are „o uriasa stima“.

Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro