Sari direct la conținut

Cresterea consistenta a consumului a dus la importuri de peste 32,6 miliarde de euro in primele 6 luni

HotNews.ro

Importurile Romaniei in primele 6 luni au depasit 32,65 miliarde de euro, ducand deficitul balantei comercial la 4,46 miliarde de euro, se arata in datele furnizate marti de Institutul National de Statistica. Pe partea de export, marfurile trimise inafara tarii au fost in valoare de 28,18 miliarde de euro. Doar in iunie, importurile au depasit 5,6 miliarde de euro, conformand consumul in crestere consistenta, consum bazat pe importuri.

In perioada 1.I-30.VI 2016, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (48,2% la export si 37,7% la import) si alte produse manufacturate) (33,1% la export si respectiv 31,4% la import).

„Cresterea anuala a PIB a fost in trimestrul I 2016 nivelul de 4,3% fata

de 3,8% in trimestrul anterior. Majorarea rapida a consumului final al populatiei, in conditiile sporirii veniturilor disponibile reale ale acestora si ale extinderii actiunii stimulilor fiscali, a determinat insa si un avans semnificativ al importurilor. Dinamica inalta a importurilor a condus la deteriorarea balantei comerciale, care, impreuna cu o relativa restrangere a intrarilor din fonduri europene, s-au reflectat asupra pozitiei contului curent”, se arata in raportul privind inflatia lansat luni de Mugur Isarescu.

Aceasta evolutie, mai arata Raportul, a fost partial contrabalansata de consolidarea surplusului la nivelul balantei serviciilor. Cele mai recente date si sondaje de conjunctura indicau expansiunea in continuare a cererii de consum si o dinamica ridicata a costurilor unitare cu forta de munca in industrie.

In conditiile avansului semnificativ al cererii interne, mai ales in anul curent, cresterea importurilor de bunuri si servicii este de asteptat sa o depaseasca pe cea a exporturilor, avand ca efect o contributie negativa a exporturilor nete la dinamica PIB in 2016, cu tendinta de atenuare pe parcursul anului urmator. Ca atare, ponderea deficitului de cont curent al balantei de plati in PIB nominal este proiectata in crestere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro