Cresterea indemnizatiilor pentru mamici a aparut in Monitorul Oficial. Vezi cele mai importante precizari din document
In Monitorul Oficial de miercuri, 20 aprilie 2016, a fost publicata legea ce modifica procedura aplicabila in cazul indemnizatiilor acordate pentru cresterea copilului. In esenta, valoarea acestei indemnizatii acordate parintelui ce intra in concediu de crestere a copilului este in procent de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului, fara a fi plafonata superior. Aceasta lege se aplica de la 1 iulie 2016. Normele de aplicare trebuie publicate in termen de 60 zile.
Ce spune legea, pe scurt:
- Documentul aduce o modificare foarte importanta modului in care se acorda indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.
- Dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, valoarea indemnizatiei acordata parintelui ce intra in concediu de crestere a copilului este in procent de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului, fara a fi plafonata superior.
- Anterior, indemnizatia a fost plafonata la suma maxima de 1.200 lei pentru parintii ce au ales sa ramana 2 ani in concediu pentru cresterea copiilor si la suma maxima de 3.400 lei pentru parintii ce au decis sa ramana doar un an in concediu pentru cresterea copilului.
Veniturile luate in calcul pentru determinarea bazei de calcul mai sus amintite sunt urmatoarele:
- venituri din salarii si asimilate salariilor;
- venituri din activitati independente
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
Observam ca toate aceste venituri sunt supuse impozitului pe venit, contributiei la asigurari sociale de sanatate si contributiei la asigurari sociale – pensii sau, dupa caz, si pentru alte contributii in conditiile legii.
- In cazul in care sunt nasteri din care rezulta gemeni, tripleti sau multipleti, nivelul indemnizatiei se majoreaza cu 85% din salariul minim brut garantat in plata, pentru fiecare copil, incepand cu cel de-al doilea copil nascut dintr-o astfel de sarcina.
Foarte important: masuri similare de majorare a cuantumului indemnizatiei se aplica si pentru indemnizatiile platite in momentul actual la persoanele ce se afla deja in concediu pentru cresterea copilului.
Desigur, se au in vedere veniturile realizate anterior nasterii copilului ce au fost luate in considerare la stabilirea actualei indemnizatii.
- Persoanele ce se intorc in activitate inainte de terminarea perioadei de concediu de 2 ani beneficiaza de un stimulent de insertie. Sepram sa se clarifice mai exact prin normele de aplicare baza de calcul a acestui stimulent de insertie intrucat interpretarea la prima lectura este contradictorie. Respectiv, acest stimulent de insertie poate sa fie 50% din cuantumul indemnizatiei ce s-ar cuveni in functie de veniturile din perioada anterioara sau 50% din indemnizatia calculata la salariul minim pe economie.
- Daca in perioada concediului pentru cresterea copilului intervine o alta nastere, pentru acest din urma nou nascut se va acorda o indemnizatie de 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata.
- Perioada pentru care parintele beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului este considerata vechime in munca si in specialitate pentru acordarea drepturilor privind pensia si somajul.
De retinut:
1. Angajatorul are obligatia sa acorde concediul de crestere a copilului iar durata acestuia se stabileste de comun acord cu angajatul. O situatie normala de altfel pentru ca si angajatorul sa poata determina perioada contractuala pe termen scurt a salariatului ce va suplini persoana in cauza.
2. Apar cateva modificari punctuale si procedurilor de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului de catre persoanele cu dizabilitati ce beneficiaza si de alte drepturi specifice. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.