Sari direct la conținut

Creșterea salariului minim și problema celor 300 lei netaxați: unii salariați pot primi mai puțini bani în mână / Care este soluția

HotNews.ro
Bancnote numărate, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Bancnote numărate, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Creșterea salariului minim vine cu două probleme în practică, ce vor fi rezolvate de angajatori: asta pentru ca unii angajați, care deși au salariul puțin mai mare decât cel minim, să nu primească mai puțini bani în mână.

1. Problema salariului puțin mai mare

Să presupunem că astăzi o persoană are 3.800 lei brut și primește în mână 2.272 lei. Salariul minim crește la 3.700 lei de la 1 iulie, ceea ce înseamnă un net de 2.363 lei.

Deci persoana plătită cu salariul minim va primi mai mulți bani decât cealaltă.

Soluția în acest caz va fi ca firma să micșoreze salariul brut al angajatului care ia 3.800 lei. Adică să-l ducă la salariul minim pentru a avea un net mai mare. Până la urmă, acei bani contează pentru angajat.

2. Problema salariului minim pentru 24 de luni

În OUG 130/2021 s-a introdus ceea ce părea o idee bună pentru Guvern la vremea respectivă: salariul minim pentru 24 de luni. Dacă o firmă are pe cineva care este plătit cu salariul minim, va trebui să-i mărească salariul. Ordonanța respectivă nu zice cu cât: pot fi și 10 lei.

Astfel, dacă o firmă are angajați plătiți cu salariul minim la 1 iulie care lucrează acolo de circa 2 ani pe același contract, în teorie ar trebui să crească.

Problema este că dacă le-ar da câteva zeci de lei, chiar și 100 de lei în plus la brut, acei angajați ar lua mai puțini bani în mână decât persoanele plătite cu salariul minim. E același calcul ca mai sus.

Soluția va fi ca firmele să închidă acele contracte și să facă unele noi. Legea nu interzice, lucru confirmat în urmă cu ceva timp și de ITM la o solicitare transmisă de HotNews.ro.

Aceste două probleme apar pentru că avem o sumă netaxată la salariul minim: azi e 200 lei, dar de la 1 iulie va fi 300 lei.

Citește și:

Un lucru la care nu s-au gândit guvernanții: bagă 300 lei netaxați la salariul minim, dar dacă nu modifică plafonul, le taie oamenilor din bonurile de masă

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro