Sari direct la conținut

Cristian Oancea, medic pneumolog: Nicotina, la fel de adictivă ca heroina şi cocaina. De opt ori mai adictivă decât alcoolul

HotNews.ro
Fumat, Foto: Photowitch | Dreamstime.com
Fumat, Foto: Photowitch | Dreamstime.com

Medicul pneumolog Cristian Oancea, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a explicat la Medika TV că nicotina provoacă dependenţă la fel ca heroina sau cocaina. El a arătat că nicotina este de opt ori mai adictivă decât alcoolul, spre exemplu, medicul dând date şi despre ce înseamnă expunerea la fumatul pasiv, potrivit News.ro.

„Trebuie să ştim un lucru: când te duci la magazin şi cumperi acel pachet de ţigări, pe care scrie: ai grijă că poţi să mori… Poţi să faci cancer de laringe, de orice… deci trebuie să fii conştient, când tu dai banii pe acel pachet de ţigări, că dai banii şi îţi cumperi bucăţică din moarte. (…) Nicotina, care se găseşte în ţigară, este un factor adictiv foarte puternic. Practic, avem cinci factori adictivi: cocaina, heroina, nicotina, toate trei pe acelaşi nivel, deci nu este unul mai prejos decât altul, barbituricele şi alcoolul. Nicotina este opt ori mai adictivă decât alcoolul. 80% din nicotină se elimină pe calea ficatului, dar 20% rămâne în plămân, intră rapid în sânge, îţi recrutează acei receptori de dopamină, care secretă dopamina, acel hormon al plăcerii, şi este dovedit ştiinţific că nicotina poate să-ţi elibereze o cantitate de dopamină de până la 40% în plus, deci practic devii din ce în ce mai dependent de acest viciu, care te omoară”, a afirmat medicul pneumolog Cristian Oancea, joi seară, la Medika Tv.

În ceea ce priveşte fumatul pasiv, el a explicat faptul că, la două ţigări fumate de un fumător, cei aflaţi lângă, dar care nu trag din ţigară, fumează, indirect, o ţigară.

Foto: Photowitch | Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro