Cristian Sima: Deprecierea leului depinde atat de contextul politic intern, cat si de contextul european
- Redactia Hotnews
„De cate ori euro scade cu dolarul, el va creste contra RON, zlot si forint si de cate ori euro va creste cu dolarul, va scadea contra monedelor est-europene. Monedele din estul Europei nu se devalorizeaza in acelasi procent datorita diferentelor intre dobanzile pe care le poarta fiecare dintre ele. Devalorizarea monedei nationale in procentele de acum nu va afecta bancile si nu va fi o chestiune dramatica pentru cei care au credite imobiliare. Dramatic ar putea fi doar daca moneda euro se va scinda”, a spus Cristian Sima, Presedintele Director General al Sibex, intr-o discutie online cu cititorii HotNews.
Intra in text si vezi ce crede Sima despre cum va evolua leul in fata euro, actuala criza politica, insolventa Hidroelectrica sau interventiile BNR in piata.
Despre cursul leului
- orice taiere de dobanzi pe euro, orice operatiune LTRO va duce la devalorizarea euro in fata dolarului si implicit la devalorizarea ron contra euro. Desi intr-o prima faza ar parea benefic pentru exportatorii romani, intrucat acestia nu exporta in America si Asia ci in zona Euro, devalorizarea monedei nationale combinata cu scaderea consumului in zona euro nu va fi atat de benefica pe cat pare la prima vedere.
- Pe termen lung presupunand ca inflatia va exploda la un anumit moment, aurul si materiile prime agricole vor fi cele mai cautate active
- In 2008 cand BNR a incercat sa calmeze cresterea eur/ron, zlotul polonez fara niciun fel de ajutor de la FMI, a fost lasat liber in mainile pietei, atingand un record de 4,90. Dupa aceea s-a apreciat singur datorita cresterii economice din Polonia si a masurilor geniale ale guvernului polonez. Astazi un euro este 4,19 zloti si acelasi euro este 4,54 lei.
- Deprecierea leului depinde atat de contextul politic intern cat si de contextul european.
- Ne vom da seama mai mult de ce depinde devalorizarea leului intr-un moment in care euro va creste contra dolar. Daca atunci leul nu se va intari inseamna ca situatia politica este predominanta.
- Banca Centrala a Elvetiei face eforturi disperate de un an de zile pentru a tine paritatea eur/franc la 1,20. Nu stiu cat va mai rezista dar exista deja voci publice care se gandesc sa lase francul sa creasca liber. Intr-o astfel de situatie francul poate deveni peste noapte mai puternic decat un euro.
Despre actuala criza politica:
- Investitorii straini citesc doar presa occidentala. Si, din fericire, nu sunt influentati de circul din media romaneasca. Daca presa occidentala continua sa ne fie potrivnica, vom asista la retrageri masive de capital. Definitia democratiei in Romania este: doi lupi (Basescu si USL) si un miel (poporul roman) voteaza ce sa manance la cina. Libertatea poporului roman sta in a inarma bine mielul pentru a contesta votul. Dar, suntem noi oare capabili sa ne auto-inarmam cu idei obiective, cu solutii, renuntand la ura viscerala contra unuia dintre cei doi lupi? (definitia de mai sus ii apartine lui Benjamin Franklin)
- Somajul urias din Europa si masurile de austeritate vor determina un trend descendent al indicilor europeni. Indicii americani sunt pe plus fata de 1 ianuarie 2012 dar SUA nu vor ramane imune la criza europeana. Criza se va acutiza in momentul in care productia industriala din China va scadea drastic. Toate marile multinationale produc in China. De aceea, celebra statistica Durable Goods in America si Europa trebuie indexata cu nivelul productiei industriale in China.
- Nu cred ca avem nevoie de romani care sa iasa in strada si sa accentueze haosul politic existent. Avem nevoie de o forta noua care sa se organizeze, sa plece de la o lustratie a intregii clase politice de dupa 1990 si sa atraga toata inteligenta romaneasca care mai exista la Bucuresti si pe cea care a plecat in strainatate. Fiecare dintre noi ar trebui sa ne implicam in constructia unei astfel de forte plecand de la premisa ca orice politician care a activat intre 1989-2012 trebuie sa se retraga.
- Evident, au existat si politicieni buni. Dar as prefera sa-i pierdem pe cei buni, scapand in acelasi timp de tot ce a fost rau. Romanii au resurse ascunse dar, din nefericire, si o mare inventivitate. Daca am avea un neamt care sa ne organizeze ca in 1866 poate am reusi sa dam nastere unei asemenea forte noi.
Despre interventiile BNR in piata si Mugur Isarescu:
- Cred ca BNR face bine sa nu intervina masiv pana la nivelul 5 ron pentru un euro. Desi s-ar putea ca aceasta miscare sa-l coste pe Isarescu, scaunul. Atentionez ca in cazul Viktor Orban, miscarea care a suparat cel mai mult cancelariile occidentale a fost acapararea independentei bancii centrale a Ungariei. Sper ca politicienii romani sa nu faca aceeasi greseala.
- Bogdan Dragoi s-a imprumutat pe piata americana de 1,5 miliarde de dolari la o dobanda imensa-7%. Acei dolari au fost achizitionati de BNR (si bine a facut Isarescu) la pretul de 3,30 dolar/ron. Ministerul de Finante pierde actualmente peste 13% doar din devalorizarea leului in fata dolarului. Isarescu tocmai a afirmat ca vinde din acei dolari. Este bine ca pierderea creata de Dragoi a fost absorbita de BNR. Nu avem de unde sa stim daca dolarul va continua sa creasca. Eu insa nu as vinde dolari nici macar pentru interventiile Bancii Centrale.
- Ultimul bastion al credibilitatii statului roman este Mugur Isarescu. Chiar daca putem sa nu fim de acord cu anumite actiuni ale BNR din ultimii 3 ani, cea mai mare prostie ar fi sa schimbam Guvernatorul. Credibilitatea Romaniei este agatata de numele lui Mugur Isarescu si din pacate nu avem nicio alta personalitate internationala credibila. Viktor Orban a facut aceasta greseala. Acum incearca sa o repare dar e prea tarziu.
Despre insolventa Hidroelectrica:
- Hidroelectrica era un debitor de incredere pentru orice banca din Romania. Producea cea mai ieftina sursa de energie, la un pret foarte mic. Guvernul a ales solutia insolventei fara sa se gandeasca ca astfel nicio banca nu va mai avea curaj sa imprumute o societate de stat romaneasca. Daca maine Bill Gates ar intra in insolventa personala, toate bancile s-ar gandi de zece ori inainte daca l-ar mai imprumuta pe Ionescu, care traieste din salariu.
- Indiferent de cum se va solutiona problema Hidroelectrica, raul facut astfel nu va putea fi reparat nici in urmatorii 5 ani. Toate guvernele post-decembriste s-au preocupat in primul rand de imagine si abia apoi de economie, facand gafe memorabile. Hidroelectrica este cea mai mare gafa post-decembrista. E un mare pacat ca, inainte de a baga Hidroelectrica in insolventa, Guvernul a uitat sa il intrebe si pe consilierul onorific Daniel Daianu despre subiect.
Despre sine:
- Ma condamn. Nu sunt cu nimic mai breaz decat ceilalti. Nu m-am implicat in viata publica nu m-am implicat in politica dar am criticat sistemul de pe margine. Aceasta greseala o facem cu totii. Ar trebui sa ne schimbam mentalitatea.
Despre taxa pe tranzactii financiare:
- Londra nu va taxa tranzactiile financiare ci va deveni un mare paradis fiscal pentru speculatori, banci si marile averi. Cred ca James Cameron a fost foarte inteligent in 6 decembrie 2011. Va rog sa-mi cititi articolul „Ravasul englezesc” publicat in acea perioada. Oricat de crunta va fi criza, pietele nu vor disparea. Marfa va fi alta dar tarabele, aceleasi.
Despre achitarea TVA la incasarea facturii
- E o problema foarte delicata. As lasa sistemul asa cum este, dar as introduce intrarea in insolventa imediata in cazul in care facturile nu sunt platite in cel mult 3 luni.Pentru combaterea evaziunii fiscale as injumatati M zero. In acelasi timp ar trebui sa nu existe comisioane la plasa cu card, cec si sa fie foarte mici la plata prin transfer bancar. Cel mai mare neplatitor de facturi este Statul si mai ales companiile de stat.