Sari direct la conținut

Criza din Orientul Mijlociu: Hezbollah a bombardat forțe israeliene din zona de graniță cu Libanul / Netanyahu: L-am eliminat și pe înlocuitorul înlocuitorului lui Nasrallah

HotNews.ro
Criza din Orientul Mijlociu: Hezbollah a bombardat forțe israeliene din zona de graniță cu Libanul / Netanyahu: L-am eliminat și pe înlocuitorul înlocuitorului lui Nasrallah
Atacuri cu rachete dinspre Liban spre Israel - FOTO: Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia

Militanții Hezbollah au atacat miercuri cu obuze de artilerie și rachete forțele israeliene din apropierea satului Labbouneh de la granița cu Libanul, a anunțat gruparea într-un comunicat, la o zi după ce Israelul a declarat că a omorât doi posibili succesori ai liderului ucis al Hezbollah, transmite Reuters.

Sirenele au sunat miercuri dimineață în nordul Israelului, a anunțat armata israeliană, adăugând că trei militari israelieni au fost grav răniți marți și miercuri în timpul luptelor din sudul Libanului.

Netanyahu: L-am eliminat și pe înlocuitorul înlocuitorului lui Nasrallah

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat marți că raidurile aeriene israeliene au ucis doi succesori ai liderului ucis al Hezbollah.

Netanyahu a vorbit într-un mesaj video la câteva ore după ce liderul adjunct al Hezbollah, grupare afectată uciderea unor comandanți de rang înalt ai săi în loviturile aeriene israeliene, a dat de înțeles că ar fi dispus să negocieze o încetare a luptelor.

„Am degradat capacitățile Hezbollah. Am eliminat mii de teroriști, inclusiv pe (Hassan) Nasrallah însuși și pe înlocuitorul lui Nasrallah și pe înlocuitorul înlocuitorului”, a declarat Netanyahu, fără a da numele ultimilor doi.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a spus că Hashem Safieddine, cel așteptat să îi succeadă lui Nasrallah, a fost probabil „eliminat”. Nu este clar la acest moment la cine s-a referit Netanyahu prin „înlocuitorul înlocuitorului”.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a afirmat că Israelul știa că Safieddine se afla în sediul de informații al Hezbollah atunci când avioanele de luptă l-au bombardat săptămâna trecută și că soarta lui Safieddine „este verificată și, atunci când o vom ști, vom informa publicul”.

Safieddine nu a mai putut fi contactat de la acea lovitură aeriană, parte a unei ofensive israeliene în creștere după un an de confruntări la frontieră cu Hezbollah.

Gruparea este cea mai bine înarmată dintre forțele proxy ale Iranului în Orientul Mijlociu și a acționat în sprijinul militanților palestinieni care luptă împotriva Israelului în Gaza.

„Astăzi, Hezbollah este mai slab decât a fost în ultimii mulți, mulți ani”, a declarat Netanyahu.

Armata israeliană a afirmat marți că loviturile aeriene de amploare împotriva instalațiilor subterane ale Hezbollah din sudul Libanului din ultimele 24 de ore au ucis cel puțin 50 de luptători, inclusiv șase comandanți de sector și oficiali regionali.

Tensiunile regionale crescute, declanșate în urmă cu un an de atacul grupării palestiniene Hamas din Gaza asupra sudului Israelului, au escaladat în ultimele săptămâni, ajungând să cuprindă Libanul.

Biden va vorbi cu Netanyahu despre răspunsul Israelului la atacul iranian

La 1 octombrie, Iranul, sponsor atât al Hezbollah, cât și al Hamas, a atacat cu rachete Israelul. Marți, Iranul a avertizat Israelul să nu dea curs amenințărilor cu represalii.

Ministrul de externe de la Teheran a spus că orice atac asupra infrastructurii Iranului va fi răzbunat, iar un înalt oficial iranian a transmis statelor din Golf că ar fi „inacceptabil” și că vor exista represalii dacă acestea ar permite ca spațiul lor aerian să fie folosit pentru lovituri împotriva Iranului.

Președintele american Joe Biden este așteptat să aibă miercuri o convorbire telefonică cu Netanyahu cu privire planurile de a lovi Iranul, a scris Axios marți seară, citând trei oficiali americani.

„Vrem să folosim convorbirea pentru a încerca să determinăm limitele represaliilor israeliene”, a declarat un oficial american, citat de Axios.

Oficialul american a spus că Washingtonul dorește să se asigure că Israelul atacă ținte în Iran care sunt semnificative fără a fi disproporționate.

INTERVIURILE HotNews.ro