Criza majora la Deutsche Bank: pierdere in trimestrul trei de 6 miliarde de euro, concedierea a 9.000 de angajati si inchiderea a 200 de filiale din Germania
Deutsche Bank anunta in bilantul celui de-al treilea trimestru 2015 un minus de pana la 6,2 miliarde euro, dupa cum a anuntat joi banca germana la Frankfurt am Main. In comunicatul de presa remis ieri, Deutsche Bank raporteaza bilantul negativ rezultat dupa scaderea taxelor si impozitelor catre stat.
La conferinta de presa de joi, co-seful concernului, John Cryan, a anuntat ca in procesul de restructurare al bancii vor fi eliminate 9.000 de locuri de munca in concern si 6.000 la furnizorii de servicii externi ai bancii. Este vorba in principal de angajati ai Postbank, de care Deutsche Bank a decis, inca din primavara acestui an, sa se separe. O mare parte din minusul trimestrului trei din bilantul bancii, mai precis 4,8 miliarde euro, se datoreaza amenzilor si daunelor pe care Deutsche Bank trebuie sa le plateasca in urma litigiilor in instanta, mai ales peste ocean.
Amenzile deja platite se ridica la 1,2 miliarde euro, iar fondul monetar indisponibilizat de banca tocmai in vederea platii altor daune si amenzi hotarate in instante, mai ales in SUA, au crescut de la 1 miliard, la 4,8 miliarde de euro. Decizia conducerii concernului, facuta publica de John Cryan, Co-Chief Executive Officer, este „sa nu recomande plata dividendelor pentru acest an“. El a mai adaugat: „Am anuntat recent o reorganizare a structurii noastre de business si o noua echipa de conducere“. Totodata, Cryan a spus ca detaliile planului de implementare a Strategiei 2020 vor fi anuntate ceva mai tarziu, in cursul zilei de joi.
In presa germana au aparut insa o serie dintre aceste detalii. Pana in 2018 se doreste o economie de 3,8 miliarde euro. Aceasta va putea fi realizata prin taierea a 9.000 de locuri de munca din concern si 6.000 ale furnizorilor de servicii externi. Acest pas nu poate fi insa facut in afara discutiilor cu sindicatul din firma. „Aceasta treaba are pentru noi cea mai mare prioritate, in opinia mea ea tine de competentele conducerii” a declarat Cryan citat de Tagesspiegel.de, mentionand insa ca ii este clar „ca e vorba de 9.000 de destine, in dosul carora stau oameni si familii”.
Dupa „marea curatenie”, Deutsche Bank vrea sa priveasca din nou spre viitor. John Cryan este la sefia concernului de patru luni incoace si pare decis „sa taie in carne vie”.
Britanicul de 54 de ani i-a luat, la 1 iulie 2015, locul lui Anshu Jain si exercita, alaturi de Jürgen Fitschen, functia de CEO in dubla conducere a Deutsche Bank. In strategia sa viitoare, la loc de frunte sta separarea de Postbank, care ar duce la o pierdere totala de pana la 15.000 de locuri de munca. Odata cu Strategia 2020, anuntata miercuri, s-a comunicat ca, pentru prima oara de decenii incoace, nu vor fi acordate dividende pentru anii 2015 si 2016.
Pierderile actuale sunt cele mai mari din istoria bancii si reprezinta in parte, daca analizam istoricul lor, un bumerang al crizei financiare din 2008. Pe atunci, mai tuturor bancilor le mergea rau, doar Deutsche Bank „a lui Ackerman” inflorea. In anul 2009,profitul Deutsche Bank a fost de 5 miliarde de euro, dupa ce, in 2008, grupul bancar anuntase o pierdere bruta de de 4,8 miliarde de euro (pierdere neta de 3,9 mld. euro).
Acest profit, realizat in plina criza financiara si economica, nu pare a fi strain de plasarea, prin Deutsche Bank, a obligatiunilor emise de statul german la inceputul lui 2009. In urma acestei neobisnuite performante, fostul presedinte al Consiliului de administratie al Deutsche Bank, Josef Ackermann, a fost remunerat cu 9,55 milioane de euro. Din acesti bani, 1,3 milioane de euro au fost salariul sau fix, iar peste 8 milioane de euro, bonusuri platibile in timp de 4 ani „in functie de rentabilitatea pe termen lung a grupului financiar” -dupa cum se arata in raportul financiar al grupului, publicat in februarie 2010.
Iata insa ca, dupa lunga conlucrare in vremurile bune, in 2010 autoritatile americane au atacat. In mai 2010, Comisia de supraveghere a burselor (SEC) si procuratura din SUA au demarat cercetari asupra Deutsche Bank. Cea mai mare banca germana privata ar fi furnizat informatii false agentiilor de rating, pentru ca activele sale ipotecare sa primesca o evaluare mai buna.. Despre caz am relatat pentru Hotnews in detaliu, in luna mai 2010.
De atunci, Deutsche Bank pare sa fie intrat sistematic in caruselul amenzilor peste ocean.
Ea nu a scapat basma curata nici in scandalul manipularii dobanzilor de referinta, care au costat-o enorm. Despre caz am relatat pentru Hotnews, in articolul „Cum isi repara bancile pasii gresiti cu miliarde”, din luna februarie a acestui an.
Mediul financiar asteapta cu interes declaratiile de joi ale lui John Cryan, mai ales ca britanicul va ramane singur pe postul de la varful concernului. Jürgen Fitschen si-a anuntat retragerea, incapand cu luna mai 2016, de la conducerea consiliului de administratie al Deutsche Bank, prin urmare grosul masurilor de austeritate viitoare „se va sparge intr-un singur cap”.