Sari direct la conținut

Cronologia disputei Ponta – Vosganian pe tema concedierilor: Cum a ajuns premierul sa ceara retragerea de pe site-ul Ministerului Economiei a proiectului privind disponibilizarile din companiile de stat

HotNews.ro

Proiectul referitor la protectia sociala a angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati a fost prevazut in programul legislativ al Guvernului, a afirmat Varujan Vosganian in cadrul unei conferinte de presa. Potrivit acestuia, a fost transmis atat Ministerului Justitiei, cat si Ministerului Muncii. De altfel, Ministerul Justitiei a trimis si aviz favorabil, a mai spus Vosganian. In aceste conditii, este neclar de ce a cerut premierul retragerea proiectului de pe site-ul ministerului si de ce a precizat, printr-un comunicat de presa, ca nu il sustine. In plus, cu o zi in urma, Victor Ponta a afirmat public ca este „ordonanta din 2006 care se prelungeste tot timpul si este bine ca se prelungeste, ca este vorba de niste drepturi ale salariatilor”. Vosganian sustine ca premierul a spus ca nu este de acord cu proiectul, deoarece nu l-a vazut.

  • Un precedent

Nu este pentru prima oara cand apar asemenea disensiuni intre premier si un ministru din cauza unui proiect legislativ. In luna noimebrie a anului trecut, HotNews.ro a aratat ca Executivul este pe cale sa limiteze drastic atributiile SRI si posibilitatea serviciului de a valorifica in instanta, ca probe, informatii care privesc marea coruptie. Premierul a reactionat a doua zi dupa aparitia acestei informatii spunand ca la guvern nu a aparut acest proiect de lege„. Cateva ore mai tarziu, Victor Ponta a declarat miercuri ca i-a transmis ministrului Justitiei, Mona Pivniceru ca nu sustine niciun proiect de lege care sa limiteze atributiile SRI. Intrebat cum comenteaza informatiile potrivit carora proiectul ar fi fost avizat si de alte ministere, primul ministru a raspuns: „Nu poate fi vorba decat de ministerul Justitiei. In rest, cine sa avizeze? Daca e un proiect de modificare a unei legi privind Justitia cine sa avizeze, mediul?”. Aceste declaratii au fost facute in conditiile in care proiectul fusese publicat pe site-ul Ministerului Justitiei. Documentul fusese creat pe data de 1 octombrie si intrase pe circuitul avizarii. In aceeasi zi, Ministerul Justitiei a confirmat intr-un comunicat informatiile prezentate de HotNews.ro, potrivit carora un proiect legislativ al MJ urmarea ingradirea luptei anticoruptie prin limitarea atributiilor SRI. Comunicatul Ministerului Justitiei arata ca proiectul exista, este in procesul de avizare, a trecut pe la inca doua ministere din Guvernul Ponta. Practic, ministerul condus de Mona Pivniceru l-a contrazis flagrant pe premierul Ponta, care anuntase intr-o declaratie la B1, dar si intr-un comunicat oficial de presa, ca un astfel de proiect nu ar fi pe circuitul avizarii.

  • Cazul proiectul privind masurile sociale in caz de disponibilizari

Controversele din jurul acestui proiect au aparut, miercuri, la scurt timp dupa ce Mediafax a obtinut proiectul in cauza. Acesta arata ca sistemul de protectie sociala care va fi acordat acordat persoanelor ce urmeaza sa fie disponibilizate prin concedieri colective incepand cu acest an si pana in 2018, ca urmare a restructurarii si reorganizarii a 15 companii de stat, a fost deja pregatit de Guvern si urmeaza sa fie introdus in perioada imediat urmatoare.

Premierul Victor Ponta a reactionat imediat dupa aparitia acestei informatii in presa, explicand ca este vorba de o prelungire a unei ordonante de urgenta din 2006 care prevede niste drepturi in favoarea salariatilor, in cazul in care apar niste „situatii importante pentru angajati”. „Vreau sa lamurim ca interactiunea dintre activitatea guvernamentala si presa este extrem de importanta, apare cate ceva in presa, dupa care alergam cu totii sa aflam de fapt ce a vrut sa spuna cel care a prezentat in presa ca o sa incepem un program de dat oameni afara din companiile de stat. (…)Din fericire, am reusit sa aflam ce se intampla, si anume este o stire extraordinara, astazi suntem in 2013, in exclusivitate, evident, despre Ordonanta 116, adoptata in 21 decembrie 2006 (…)aceasta prevedere legala adoptata in 2006 a fost de fiecare data prelungita, ultima data prin Ordonanta 85/2009 a Guvernului Boc si va fi prelungita si de noi, pentru ca prevede niste drepturi in favoarea angajatilor, in cazul in care, incepand din 2006 si pana in 2018, s-ar putea sa fie cazul si in 2020, apar situatii importante pentru angajati (…)ordonanta din 2006 care se prelungeste tot timpul si este bine ca se prelungeste, ca este vorba de niste drepturi ale salariatilor”, a spus Ponta.

Mai mult, acesta a cerut Ministerului Economiei si altor ministere sa comunice mai rapid si sa informeze opinia publica cand apar „asemenea stiri”.

In tot acest timp, a fost publicat proiectul pe site-ul ministerului tocmai pentru informarea si consultarea opiniei publice.

Dupa sedinta de Guvern de miercuri, Varujan Vosganian a iesit intr-o conferinta de presa, spunand ca Executivul nu are in vedere demararea unui proces de disponibilizari, ci va prelungi o forma de protectie sociala prevazuta de o ordonanta de urgenta adoptata in 2006 si care a expirat in 2012. Vosganian a precizat ca, in mare, textul actului normativ este acelasi, stipulandu-se o forma de protectie sociala, intre care si indemnizatie de somaj, in cazul unor concedieri colective, „care este posibil sa existe sau sa nu existe” pana in 2018.

Desi parea ca lucrurile s-au lamurit, Guvernul a transmis joi un comunicat de presa prin care premierul cerea in mod imperativ scoaterea proiectului de pe site-ul ministerului. Motivul: Guvernului nu a aprobat un astfel de proiect si nici nu-l sustine. „Guvernul Romaniei nu a discutat si nu a aprobat un astfel de proiect. Asa cum a declarat Primul-ministru Victor Ponta ieri, singurul proiect sustinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevazute in OUG 116/21.12.2006. Proiectul afisat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului Romaniei si nu este sustinut de acesta”, se arata in comunicatul de presa.

In plus, premierul i-a cerut ministrului economiei sa „identifice persoanele care au avansat un asemenea document fara aprobarea Guvernului”.

Dupa transmiterea acestui comunicat de presa, proiectul a fost retras de pe site, iar ministrul economiei a organizat o conferinta de presa. Vosganian a explicat ca proiectul a intrat pe circuitul avizarii, ajungand la Ministerul Justitiei si la Ministerul Muncii. De altfel, Ministerul Justitiei a avizat chiar favorabil proiectul. Trebuie precizat, potrivit legii transparentei decizionale, un proiect intrat in dezbatere trebuie publicat pe site. Iar pe site se publica inainte de a fi aprobat de Guvern.

Vosganian a mai spus ca cei care au solicitat urgentarea proiectului au fost chiar reprezentantii sindicatelor, mai ales a sindicatelor din energie, avand in vedere ca cele mai multe companii vizate sunt din acest sector. Trebuie precizat ca domeniul energiei este coordonat de ministrul delegat Constantin Nita (PSD).

„Nu este anuntarea unei stari de calamitate pe piata muncii. Este diversificarea unor drepturi pentru persoanele disponibilizate (…)Este un cadru de protectie care creeaza pace sociala”, a mai spus Vosganian. Acesta a precizat ca „Primul-ministru a subliniat ca este vorba de prelungirea unor drepturi”. Mai mult, Vosganian a mai spus ca nu ar fi inaintat niciodata acest proiect fara sa stie primul ministru. Intrebat care este motivul pentru care a cerut premierul retragerea proiectului de pe site, in conditiile in care este de acord cu prelungirea Ordonantei de Urgenta, Vosganian a spus ca „Motivul este ca nu l-a vazut (n.red proiectul). Vosganian a mai afirmat ca a stabilit cu premierul Victor Ponta, inca de miercuri seara, repunerea in dezbatere impreuna cu sindicatele a proiectului de reorganizare a companiilor de stat. Ministrul sustine ca nu percepe comunicatul premierului ca pe o amenintare, chiar daca acesta a cerut identificarea „persoanelor care au avansat un asemenea document fara aprobarea Guvernului”. Totodata, Vosganian a avut o atitudine impaciuitoare fata de cerintele premierului. „Si eu as fi facut la fel in locul primului ministru, daca nu vedeam un proiect in cadrul ministerului pe care il conduc nu puteam sa-l sustin pana cand nu-l vedeam”, a spus Vosganian.

Ar fi fost interesant de vazut daca premierul ar mai fi cerut retragerea proiectului daca nu s-ar fi creat toata aceasta agitatie in jurul acestui proiect.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro