Sari direct la conținut

Crucea Roșie anunță că 22 de persoane au fost ucise într-un atac lângă sediul său din Gaza

HotNews.ro
Crucea Roșie anunță că 22 de persoane au fost ucise într-un atac lângă sediul său din Gaza
O delegație a Crucii Roșii în Gaza Foto: Bashar TALEB / AFP / Profimedia

Cel puțin 22 de persoane care au căutat adăpost în jurul complexului Crucii Roșii din Gaza au fost uciși de un bombardament care a avariat și clădirea, a anunțat organizația umanitară citată de BBC.

„Proiectile de calibru greu au aterizat la câțiva metri de biroul și reședința Comitetului Internațional al Crucii Roșii vineri după-amiază”, se arată într-un comunicat al organizației.

Acesta a adăugat că toate părțile au obligația de a lua măsuri de precauție pentru a evita vătămările aduse civililor și facilităților umanitare.

Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului a declarat pentru BBC că anchetele inițiale au sugerat că nu există „nicio indicație” că ar fi efectuat o lovitură în zonă, dar a adăugat că incidentul este „în curs de revizuire”.

„Atacul a deteriorat structura biroului CICR, care este înconjurat de sute de civili strămutați care trăiesc în corturi, inclusiv mulți dintre colegii noștri palestinieni”, a spus organizația.

„Acest incident a provocat un aflux masiv de victime la Spitalul de Campanie al Crucii Roșii din apropiere, spitalul primind 22 de morți și 45 de răniți, dar există relatări despre victime suplimentare”, precizează organizația.

Crucea Roșie a declarat că „gravul incident de securitate” a fost unul dintre câteva care s-au produs în ultimele zile.

„Condamnăm aceste incidente care pun în pericol viața lucrătorilor umanitari și a civililor”, se adaugă declarația.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a oferit cifre diferite, spunând că 25 de persoane au fost ucise și 50 au fost rănite în bombardamentele, pe care le-a pus pe seama Israelului.

Armata israeliană a lansat o campanie de distrugere a grupării armate palestiniene ca răspuns la un atac fără precedent asupra sudului Israelului în 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1.200 de persoane – majoritatea civili – au fost ucise și alte 251 au fost luate ostatici.

Peste 37.390 de oameni au fost uciși în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, subordonat Hamas. Cifrele sale nu fac diferența între civili și combatanți, dar bilanțul menționează 14.680 de copii, femei și persoane în vârstă printre morți până la sfârșitul lunii aprilie.

INTERVIURILE HotNews.ro