Sari direct la conținut

Cât de mult pot crește prețurile la gaze din cauza unei fisuri la o conductă norvegiană

HotNews.ro
Conducta de gaz, Foto: Sergei Ryjkov | Dreamstime.com
Conducta de gaz, Foto: Sergei Ryjkov | Dreamstime.com

Prețul gazelor de pe piețele europene a crescut la cel mai mare nivel din luna decembrie până acum, ajungând luni la circa 38 euro/MWh. Pe parcursul zilei de marți, prețurile s-au mai calmat și au revenit la nivelul de 34 euro/MWh, pe platforma TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc cotațiile de referinţă în Europa. Bursa din România a reacționat cu întârziere, în condițiile în care luni, pe piața spot, gazele erau tranzacționate cu 34 euro/MWh, iar marți cu 39 euro / MWh.

Această situație a fost provocată de o fisură într-o conductă de gaze din Norvegia și arată cât este de vulnerabilă Europa din cauza dependenței sale de o sursă de aprovizionare.

Gigantul norvegian de petrol și gaze Equinor a devenit principalul furnizor de gaze al Europei. Această companie a ajuns să furnizeze aproximativ 30% din necesarul UE, înlocuind, practic, pe rușii de la Gazprom.

Compania norvegiană Equinor a reușit să înlocuiască aproape complet Gazprom în domeniul furnizării de gaze către Europa. Astfel, Europa a devenit dependentă de Norvegia. Astfel, chiar și o scurtă întrerupere în aprovizionare poate influența puternic prețurile la gaze.

Aprovizionarea ar putea reveni la normal până vineri

Acea fisură în conducta de gaze norvegiană a afectat în special furnizarea către Marea Britanie, fapt care a dus la creșterea prețurilor luni. Însă, pe fondul îngrijorărilor, s-a produs o creștere a prețurilor inclusiv în Statele Unite și Asia.

Întreruperea în aprovizionare va fi remediată până vineri, după ce va fi reparată conducta, scrie Reuters.

Modul în care a reacționat piața de gaze după această întrerupere în aprovizionare arată riscurile dependenței de țările producătoare. Norvegia a ajuns acum să furnizeze 30% din necesarul de gaze la nivelul UE. Înainte de invadarea Ucrainei, Gazprom furniza aproximativ 35% din gazul Europei.

Din cele peste 109 miliarde de metri cubi de gaze naturale furnizate de Norvegia în Europa, anul trecut, aproximativ două treimi au fost vândute de Equinor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro