Sari direct la conținut

Cîțu, despre facilitățile din construcții: Acolo e anomalia, nu e un exemplu de urmat/ O scădere a contribuțiilor la pensii, când vom reveni pe creștere

HotNews.ro
Cîțu, despre facilitățile din construcții: Acolo e anomalia, nu e un 
exemplu de urmat/ O scădere a contribuțiilor la pensii, când vom reveni pe
 creștere

Anomalia o reprezintă sectorul construcțiilor unde s-a creat o situație foarte ciudată (prin facilitățile introduse prin OUG 114 n.r.), susține Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice. „S-a crescut salariul minim și a creat o problemă în restul economiei. Se știa: creșterea salariului minim reprezintă un cost pentru antreprenor, un cost pe care trebuie să-l susțină antreprenorul și când nu e legat de productivitate el reprezintă un cost real. Atunci statul a venit pentru a susține o parte din impozite. Deci îi dai o măsură în care crești salariul minim, creezi o problemă antreprenorului, și ca să-i rezolvi problema, vii de la buget și susții”, a spus Cîțu, într-o întâlnire cu mediul de afaceri din Timiș.

• E ca și cum te-ai scărpina așa, puțin. (arătând cu mâna dreaptă scărpinându-se pe partea stângă a capului – vedeți poza articolului)

• Acolo e anomalia, nu este un exemplu pe care să-l urmăm.

„Sunt de acord că impozitarea forței de muncă în special pe contribuții este în România punitivă, este mare. După ce economia își va reveni, va fi la partea asta de contribuții sociale să vedem cum reașezăm lucrurile și cum putem să scădem costul acolo. Pe partea cealaltă avem presiune publică foarte mare pentru că acei bani se duc la plata pensiilor”, a precizat el.

• Cum reduci aici, e un deficit mai mare acolo care trebuie susținut. Doar când ai creștere economică poți să-ți permiți să reduci impozitul, ca apoi prin ce puteți face dvs. angajări și așa mai departe, să putem să avem venituri la buget mai mari care să ne acopere această scădere temporară. Nu este o soluție pe care să o iei în perioada de criză.

„Cum s-a construit acea măsură (din construcții n.r.) a creat numai probleme. Eu nu susțin măsuri pentru un sector anume în parte. De fiecare dată când când susții un sector anume, creezi distorsiuni în economie”, a explicat ministrul Finanțelor.

• În competiția pentru capital suntem dezavantajați la costul pentru forța de muncă. Suntem relativ dezavantajați dar nu față de Germania, Franța, Spania, ci relativ la Ungaria, Cehia.

„Ne uităm aici (la reducerea contribuțiilor la pensii n.r.). Nu se va întâmpla anul viitor, dar în momentul când vom fi pe creștere economică: singura taxă unde putem să reducem povara este la contribuții”, a precizat el.

Reamintim că, prin OUG 114 angajații din construcții au o reducere cu 3,75% a contribuției de asigurări sociale (de la 25% la 21,75%) și exceptarea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, precum și de la plata impozitului pe venit (în cotă de 10%). Aceste facilități au fost însoțite de creșterea salariului minim brut în acest sector la 3.000 de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro