Cu bomba la scoala
Proiectilele vechi sint gasite tot mai des pe raza judetului Sibiu. Putini stiu insa ca acestea reprezinta un real pericol pentru persoanele care le gasesc. In multe cazuri, oamenii, sau chiar copii, au scapat ca prin minune teferi, dupa ce s-au jucat efectiv cu astfel de incarcaturi cu putere exploziva. Un astfel de caz s-a petrecut in luna iunie a acestui an, in Sibiel.
Niste copii au gasit in zona Haltei Sibiel un proiectil foarte vechi de artilerie, de calibrul 85 de mm. Nestiind ce este, l-au dus la fier vechi, in speranta ca vor lua un banut. Lucratorii de aici, nu numai ca nu au primit proiectilul, dar nici macar nu au anuntat politia sau Protectia Civila.
Au carat bomba in ghiozdan
Dezamagiti, copii au plimbat proiectilul cu ei la scoala, iar la sfirsitul orelor l-au dus acasa. Au umblat toata ziua cu „bomba” de 10 kilograme dupa ei. Cind au ajuns acasa, parintii si-au dat seama despre ce este vorba, si au chemat imediat politia, care a anuntat, la rindul ei Protectia Civila.
Proiectilul era tras prin gura de foc, deci putea sa explodeze in oice moment, la cel mai mic soc. Potrivit specialistilor, daca ar fi explodat, ar fi distrus totul pe o raza de pina la 700 de metri, deci, ar fi putut distruge intreaga scoala.
Proiectil devenit jucarie
Un alt caz petrecut tot in acest an la Gura Riului i-a socat chiar si pe lucratorii de la Protectie Civila. Niste copii de aproximativ 7-10 ani, au gasit, in timp ce se jucau in locul numit „La mortaciuni”, un proiectil perforant de artilerie de calibrul 152 mm.
Fiindca proiectilul avea vreo 35 de kilograme, copii l-au rostogolit, vreo 300 de metri pina la albia unui piriu, unde ei aveau un loc de joaca. Din fericire un satean i-a vazut, si a alarmat autoritatile. Cind au aflat prin cite a trecut proiectilul, lucratorii de la Protectia Civila au fost in pragul unui infarct.
Zone periculoase
Lucratorii de la Serviciul de Protectie Civila din cadrul ISU Sibiu spun ca zonele in care sint gasite cel mai frecvent proiectile, munitie, grenade sau arme vechi sint zonele in care s-au dat batalii in perioada Primului Razboi Mondial, fostele pligoane militare, sau chiar casele foarte vechi de pe raza judetului.
„Zonele in care sint gasite frecvent astfel de proiectile sint zona Poplaca, Valea Porumbacului, sau Valea Avrigului. Un alt loc in care s-au descoperit multe proiectile este in Copsa Mica, intre calea ferata si riu. Am descoperit ca aici, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial s-a rasturnat un vagon incarcat cu munitie, si a sarit in aer, afectind si multe case din jur.
O alta zona este Valea Salcilor, linga Cristian, unde a fpst poligon de aviatie”, explica lt. col. Alexandru Bucur, din cadrul Serviciului Protectiei Civile.
Misiuni dificile
Numai in acest an, lucratorii din cadrul Protectiei Civile Sibiu au desfasurat 51 de misiuni de asanare a munitiei neexpolodate, si 10 misiuni de distrugere. Au fost distruse in total 826.447 de corpuri explozive, dintre care 825.000 au fost petarde confiscate de politisti. Ultima operatiune de distrugere s-a desfasurat joi, in poligonul de la Poplaca. Au fost distruse 57 de corpuri explozive.