Cui se adreseaza noul Cod al Muncii? Bihor, Cluj si Bucuresti- zonele cu cei mai multi angajati la negru. Cele mai multe conflicte de munca sunt in industria prelucratoare
Bihorul, Clujul si Capitala sunt zonele in care munca la negru este cea mai consistenta, iar industria prelucratoare este cea mai bogata in conflicte de munca, se arata intr-o informare remisa HotNews.ro de oficiali ai Ministerului Muncii. Prin urmare, noul Cod al Muncii asumat marti de premier, adreseaza cu prioritate dezechilibrele din aceste zone. „In privinta muncii la negru se tripleaza amenzile pentru cei care utilizeaza munca la negru, iar in cazul in care sunt folositi astfel mai mult de 5 angajati, intervine si pedeapsa penala. Angajatorii care utilizeaza munca la negru nu mai au dreptul o perioada de pana la 5 ani sa participe la licitatii, sa primeasca fonduri publice sau europene. Se doreste descurajarea completa a celor care ar incerca sa utilizeze in continuare munca la negru”, a declarat premierul Emil Boc.
Din cele 4.367 de companii verificate in privinta muncii la negru in primele 9 luni ale anului trecut, 1.522 au fost gasite cu nereguli. Asta inseamna ca peste 34 de firme dintr-o suta fie utilizeaza munca la negru fie au alte nereguli legate de aceasta.
conflicte interese
Foto: Ministerul Muncii
In privinta conflictelor de munca, in trimestrul III din 2010 fata de acelasi trimestru din 2009, numărul conflictelor a crescut de la 14 la 21, iar numarul salariatilor care au participat la aceste evenimente a urcat de la 3.084 salariaţi, la 14.234. Numărul conflictelor de muncă se menţine ridicat în industria prelucrătoare înregistrată cu 12 conflicte şi un număr de salariaţi aflaţi în conflict de 6.509, urmată de administraţia publică şi apărare cu 2 conflicte, respectiv 746 salariaţi aflaţi în conflict comparativ cu 76 salariaţi în trimestrul III 2009.
Sumele cu care firmele au fost amendate in primele 9 luni din 2010 se ridica la 2,8 mil. lei (aprox 700.000 euro).