Sari direct la conținut

Cum a devenit directorul responsabil de gestionarea datelor (CDO) un rol cheie pentru companii: În ultimii 2 ani numărul CDO la nivel global s-a dublat

PwC România
Radu Bădiceanu, Foto: PwC România
Radu Bădiceanu, Foto: PwC România

În condițiile în care volumele de date la nivel mondial sunt într-o creștere susținută, doar 21% din cele mai importante 2.500 de companii listate globale au desemnat un director care să gestioneze utilizarea și guvernanța datelor (Chief Data Officers – CDOs), reiese din studiul realizat de Strategy&, departamentul de strategie globală din rețeaua PwC.

Totodată, trei din cinci CDO sunt acum membri ai managementului executiv și au rolul de a supraveghea datele la nivel de companie. Cu toate că numărul directorilor responsabili cu administrarea datelor este încă unul redus, în ultimii doi ani s-a observat o tendință rapidă de creștere. Din 2016, numirile în aceste roluri au crescut în medie cu aproximativ 50% în fiecare an. Așadar, 255 de CDO, aproape jumătate dintre directorii identificați, au fost numiți în 2019 și 2020.

În ultimii ani, volumul datelor disponibile pentru companii a crescut și de aceea consiliile de administrație și directorii generali au înființat acest nou rol de conducere care să aibă în fișa postului administrarea datelor. În contextul pandemiei Covid-19, întrebarea este dacă tendința de creștere a posturilor de CDO va continua sau se va diminua în următorii ani. Dacă rata de creștere va fi menținută, aproape jumătate din toate cele 2.500 de companii, incluse în actualul studiu, ar putea avea un CDO până în 2025.

Un articol semnat de Radu Bădiceanu, Director Tehnologie PwC România

Citește mai mult pe Blogul PwC România​

ARHIVĂ COMENTARII