Cum explică evoluția lipsa de răbdare a omului modern / Ce preferi: 100 de dolari acum sau 110 dolari peste un an?

Nimănui nu-i place să aștepte. În fond, industria fast-food, cea de video streaming sau livrarea cumpărăturilor direct la domiciliu strict pe această lipsă de răbdare se bazează. Poate părea un impuls irațional, având în vedere că așteptarea poate aduce beneficii pe termen lung, însă totul se explică prin însăși evoluția noastră ca specie, susține TheConversation, care citează mai multe studii de specialitate în acest sens.
Un simplu test, pe care îl poate face oricine, este suficient pentru a demonstra lipsa de răbdare a oamenilor. Puteți cere mai multor persoane să aleagă între o bancnotă de 100 de dolari acum, sau să primească 110 dolari peste un an.
Au făcut-o deja trei cercetători de la Universitatea din Bath, Marea Britanie. Iar rezultatul, publicat sub forma unui studiu, a arătat că marea majoritate va prefera câștigul imediat.
Din nou, răspunsul pare unul irațional, atâta vreme cât este ales un câștig mai mic în defavoarea unuia mai mare. Însă oamenii de știință sunt de părere că răspunsul stă în istoria noastră evolutivă, nicidecum în lumea de azi.
Matematică și supraviețuire
Un exemplu perfect în acest sens este dat de modelul ipotetic a două terenuri de vânătoare. Unul în apropierea unei comunități umane, iar altul aflat la mare depărtare.
Cel mai apropiat teren oferă un rezultat sigur, dar puțin consistent. Vânătorii știu cu certitudine că pot prinde un animal de mici dimensiuni, dar nu mai mult. În schimb, terenul aflat la distanță oferă oportunitatea unui vânat bogat, cu animale de talie mare.
Un exemplu similar este și cel al fructelor dintr-un pom. O comunitate primitivă va alege să consume fructele atunci când încă sunt insuficient de coapte, doar pentru că atunci le-a descoperit, sau va aștepta ca ele să ajungă la maturitate?
Iar răspunsul este că, în marea majoritate a cazurilor, comunitatea va accepta câștigul imediat. De ce? Pentru că, ori de câte ori va aștepta, apar riscurile. Comunitatea poate să nu supraviețuiască până la atingerea rezultatului din varii motive. Sau pot apărea concurenți care să fure potențialul câștig.
Este un tipar de gândire perfect ilustrat de zicala „a nu da vrabia din mână pe cea de pe gard”. Și este unul care se regăsește nu doar la oameni, ci și la celelalte specii animale.
Limbajul investițional poate schimba tendința evolutivă
Un studiu realizat în anul 2012 de cercetători de la universități din SUA, Portugalia și Marea Britanie, a avut un rezultat cu multe implicații în ceea ce înseamnă abordarea psihologică a acestei probleme.
Specialiștii au reluat exemplul cu oferta de 100 de dolari imediată, și cea de 110 dolari la finalul anului. Numai că au schimbat puțin datele. Oferta lor consta fie în 700 de dolari imediat, fie de 700 + 42 de dolari la finele anului.
Primul rezultat a fost conform așteptărilor. Mai exact, aproape toți participanții la test au ales câștigul imediat. A urmat însă pasul al doilea, în care oferta a fost modificată. Nu se mai ofereau 742 de dolari la finalul anului, ci 700 + 6%, ceea ce însemna exact același câștig.
Numai că, de data aceasta, subiecții au ales, în mare parte, a doua ofertă. De ce? Pentru că oamenii se gândesc adesea că o rată anuală de 6% este una foarte bună. Însă, susțin autorii studiului, aproape nimeni nu stă să calculeze cât anume înseamnă, practic, acel 6%.
Suma de 42 de dolari poate părea meschină multora, comparativ cu cei 700 de dolari, nu însă și echivalentul ei în procente. Practic, tendința evolutivă a fost anulată de un simplu limbaj investițional.
Religia joacă un rol în alegerile noastre
Un alt studiu, realizat în anul 2024, publicat în revista Psychological Review a arătat un nou rezultat contradictoriu. Mai multor participanți li s-a cerut să aleagă între două opțiuni: fie să plătească o factură de 110 dolari imediat, fie să plătească una de 100 de dolari mai târziu.
Cei mai mulți respondenți au ales, și de această dată, soluția imediată. Și asta în ciuda faptului că există aceleași posibilități ca a doua factură să nu mai fie plătită (fie poate fi anulată în timp, fie subiectul decedează șamd.)
Răspunsul, care contrazice cumva tendința evolutivă de a avea un câștig rapid, poate sta în credințele religioase, este de părere Mariana Moraru, cercetător în cadrul Universității din Stavanger, Norvegia.
Un studiu realizat de aceasta în anul 2012 a arătat că oamenii religioși au o aversiune față de datorii (în special cei din lumea islamică). Prin urmare, vor alege plata rapidă a acestora. O tendință care nu se regăsește deloc în istoria evolutivă a omului ci, mai degrabă, în convingerile religioase.
Suntem mai aproape de paleolitic sau de lumea modernă?
Modele precum cele enunțate anterior reprezintă doar o simplificare a tendințelor pe care le vedem în lumea actuală.
În cele mai multe studii, chiar dacă riscul de a pierde câștigul mai mare este eliminat, respondenții vor opta tot pentru cel mai rapid .
Iar explicația specialiștilor este că, în cele mai multe cazuri, oamenii continuă să gândească și să acționeze precum strămoșii lor din paleolitic. Și asta în ciuda faptului că mediul în care trăim s-a schimbat radical.