Sari direct la conținut

Cum explica Marian Sarbu, prim-vicepresedinte ASF, experienta de 9 ani ceruta de lege in domeniul financiar: Am fost ordonator de credite!

HotNews.ro
Marian Sarbu, Foto: AGERPRES
Marian Sarbu, Foto: AGERPRES

Marian Sarbu a fost validat luni de Parlament in pozitia de prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), pozitie care presupune o experienta profesionala in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare, de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor, potrivit Legii de functionare a institutiei. Potrivit CV-ului sau, postat chiar pe site-ul Autoritatii, cariera lui Marian Sarbu nu s-a intersectat cu zona institutiilor de credit, cu cea a asigurarilor sau cu piata bursiera, asa incat era firesc sa intrebam ce competente are domnia sa pentru a fi numit omul numarul 2 al institutiei care supravegheaza pietele financiare din Romania (mai putin cea bancara). Cariera lui Sarbu a demarat in zona sindicala si a culminat cu functia de parlamentar si ministru. Intrebat de cei 9 ani de experienta ceruti de lege, Sarbu a declarat: Am fost 13 ani ordonator de credite!Solicitat si un punct de vedere al ASF, acesta nu ne-a parvenit pana la redactarea materialului prezent. Asculta in text dialogul reporterului HotNews cu Marian Sarbu.

Ordonatorii de credite sunt de trei categorii: ordonatori principali, ordonatori secundari si ordonatori tertiari.

Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale sunt presedintii consiliilor judetene, primarul general al municipiului Bucuresti si primarii celorlalte unitati administrativ-teritoriale.

Conducatorii institutiilor publice cu personalitate juridica, carora li se aloca fonduri din bugete sunt ordonatori secundari sau tertiari de credite, dupa caz. Sarbu face parte din aceasta categorie.

Asculta mai jos discutia scurta avuta marti cu Marian Sarbu:

Descarca fisierul audio in format MP3

CV-ul celui de-al doilea om ca importanta din tot ce inseamna controlul pietei asigurarilor si pietei de capital:

2012-2013: Deputat, Vicepresedinte Comisia pentru Munca si Protectie Sociala

1996-2000: Secretar de stat, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale

1994-1996: Vicepresedinte CNSLR Fratia

1992-1994 Presedinte, Federatia Sindicatelor Libere din Industria Lemnului

E drept, nu el controleaza in mod direct si nemijlocit intreaga piata, dar cu sefi avand asemenea background, sa nu ne miram de numarul ridicat de cazuri gen Harinvest.

Dealtfel, criteriul experientei minime de 9 ani a aparut la presiunea Comisiei Europene si a FMI, dupa ce in varianta anterioara a Ordonantei acest criteriu nu exista.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro