Sari direct la conținut

Cum explică ministrul Muncii faptul că aplicarea reformei pensiilor se amână 5 ani

HotNews.ro
Marius Budăi, ministrul Muncii, Foto: Guvernul Romaniei
Marius Budăi, ministrul Muncii, Foto: Guvernul Romaniei

Ministrul Muncii, Marius Budăi, argumentează perioada de grație de 5 ani pentru pensionarii speciali prin faptul că „nu poți să repari un rău cu un alt rău”.

  • „Ce s-a întâmplat până acum au fost unele exagerări, într-adevăr nu se poate să ai pensie mai mare decât venitul la vârsta de activitate. Nu se pot avea perioade asimilate foarte mari și să lucrezi într-un sistem mai puțin decât cei 25 de ani de exemplu. S-au schimbat multe din perioadele la care se raportau veniturile însă nici nu poți să repari un rău cu un alt rău. De asta există această etapizare de intrare în vigoare a unor condiții. Mă refer de creștere a vechimii care va crește până spre 25 de ani, deci depășim acea recomandare de cel puțin stagiul minim din sistemul public de 15 ani. Dacă vorbim de creșterea vârstei de pensionare până la 65 de ani, așa cum este în tot sistemul public dar avem o creștere etapizată pentru a nu bulversa sistemele și pentru a nu face mai mult rău”, a declarat Budăi la B1TV.
  • „Nu va mai exista niciodată nicio pensie să fie mai mare ca salariu. Când te referi la o reformă trebuie să vorbești de principii, nu să te duci repede pe cifre și să faci o comunicare publică emoțională. Prefer să fac o comunicare publică reală.

Reamintim că parlamentarii PSD și PNL au modificat în comisiile de specialitate proiectul de lege care reglementează statutul pensiilor speciale față de varianta prezentată de Guvern. Astfel potrivit noilor modificări procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate.

Mai exact, modificarea instituie o perioadă de grație de cinci ani pentru pensionarii speciali.

De aceleași condiții de pensionare prevăzute de legile în vigoare acum beneficiază și celelalte categorii de pensionari speciali și pensionarii militari, în următorii cinci ani.

Inițiatorii amendamentului sunt parlamentarii PSD și PNL care au motivat că această prevedere este necesară „pentru menţinerea în activitate a celor care ar îndeplini condiţiile de pensionare, fără a destabiliza sistemul public prin ieşirea la pensie a unui număr foarte mare de angajaţi”.

O altă modificare operată față de varianta asumată și anunțată prevede o impozitarea cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net și nu 30% așa cum anunțaseră inițial.

Vârsta de pensionare crește de anul viitor etapizat, de la 50 de ani, în 2024, la 60 de ani în 2035.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro