Sari direct la conținut

Cum folosesc țările nordice căldura de la uriașele centre de date pentru a încălzi locuințe

HotNews.ro
Cum folosesc țările nordice căldura de la uriașele centre de date pentru a încălzi locuințe
Centru de date (sursa foto N. Sanbooytho, Dreamstime.com)

Țările nordice sunt locurile pe care giganții tech le aleg pentru a construi uriașe centre de date, iar autoritățile din Finlanda și Suedia au început să utilizeze căldura reziduală emanată de aceste centre pentru a încălzi locuințe.

Folosind centrele de procesare de date – care sunt mari consumatoare de energie – în tandem cu sistemele de încălzire centralizată urbane, țările nordice încearcă să limiteze impactul negativ al acestor „data centers” asupra mediului, scrie Bloomberg.

Unii oameni beneficiază în locuințe de căldura reziduală generată de un centru de date aflat la câțiva kilometri distanță. Pe măsură ce serverele din acel centru procesează terabiți de informații digitale – pentru apeluri video, sisteme de navigație auto sau pentru căutări web – un sistem elaborat de țevi și pompe recuperează energia termică și o distribuie locuințelor din oraș.

Prima aplicație practică a avut loc în 2009, într-un centru din Kuopio, în centrul Finlandei, unde căldura reziduală a fost vândută proprietarului clădirii. Cinci ani mai târziu, a avut loc în Finlanda prima implementare la nivel mare.

Cel mai mare proiect de acest fel din lume este în construcție lângă Helsinki. Microsoft construiește un complex de centre de date care va furniza căldură pentru 40% dintre locuințele din Espoo (al doilea oraș ca mărime din Finlanda), adică aproximativ 100.000 de locuințe. O centrală pe cărbune a fost deja închisă, fiindcă nu mai era nevoie de ea.

Alte proiecte similare au fost anunțate în Finlanda în lunile martie și mai, iar exemple funcționale există deja în Suedia.

„Centrele de date sunt precum niște ventilatoare uriașe care transformă electricitatea în căldură, la preț mic”, spune primarul din Espoo (Finlanda), Kai Mykkänen.

De ce sunt țările nordice potrivite pentru astfel de proiecte? Au climat rece, electricitate ieftină și rețele de încălzire urbană dezvoltate și modernizate. Serverele pot fi răcite doar cu aerul de afară, ceea ce reduce consumul de energie, iar prețurile la electricitate sunt printre cele mai mici din lume (la jumătate față de Germania).

Această „colaborare” între centrele de date și rețelele de termoficare nu este perfectă. Centrele consumă enorm de mult curent și, cu electrificarea industriei și a transportului, competiția pentru energie se intensifică. În Irlanda, spre exemplu, centrele de date consumă o cincime din energia națională, criticile fiind tot mai mari pentru această pondere.

Alteori nici nu există consumatori aproape de centrele de date. În Norvegia, centrul Google din pădurea de lângă Oslo se confruntă cu această problemă. În Finlanda, unul dintre cele trei sit-uri Microsoft nu are sistem de recuperare a căldurii, iar evaluarea de mediu nu a dat rezultate bune.

Sursa foto: Dreamstime.com