Sari direct la conținut

Cum sa iti refuzi seful fara ca acest lucru sa aiba repercusiuni

HotNews.ro

Cateodata este nevoie sa ii spui „Nu” sefului tau, chiar daca este vorba despre o problema morala sau de o sarcina mult prea complicata sau imposibil de realizat. In cele ce urmeaza iti prezentam cateva modalitati de a rezista cerintelor sefului, fara ca acest refuz sa duca la o cearta sau chiar la o concediere.

1. Gaseste locul si momentul potrivite pentru a discuta cu el. Nu te certa niciodata cu seful tau de fata cu altcineva, nu il intreba despre sarcinile pe care doresti sa le refuzi in timp ce va aflati in compania unei alte persoane. Acest lucru il va face sa creada ca ii stirbesti autoritatea.

2. Fii calm, diplomat si pregatit cu o buna explicatie pentru refuzul tau. Explica-i pe un ton normal ca oricat de mult l-ai respecta, nu ai cum sa rezolvi ceea ce iti cere.

3. Ofera-i posibilitatea de a raspunde si de a-si expune ideile. Astfel, vei castiga informatii suplimentare despre motivele pentru care ti s-a trasat acea sarcina, ce importanta avea aceasta pentru el si alte informatii relevante.

4. Ofera-i o alternativa, o solutie pentru rezolvarea acelei probleme. Ii poti spune ca este o sarcina mult prea grea si ca mai ai nevoie de unu-doi colegi care sa te ajute sa o termini la timp sau, daca nu vrei deloc sa lucrezi la acea problema, ii poti ruga pe cativa colegi capabili sa o rezolve. Un lucru de nedorit se intampla atunci cand sarcina pe care trebuie sa o indeplinesti ridica o problema de etica. In ziua de astazi insa, multe companii au un cod moral care iti permite sa refuzi sa faci anumite lucruri, cum ar fi sa minti clientii sau investitorii.

5. Poarta o discutie cu seful tau. Explica-i in detaliu de ce te afli in situatia dificila de a refuza sarcina sau cere o amanare. Daca acesta continua sa iti ceara sa te imlici in acea problema, poti sa continui sa refuzi. In orice caz, incearca sa ai in vedere situatia, circumstantele si felul in care te poate afecta pe viitor orice lucru spus in acele momente.

6. Daca refuzi sa faci ceva, trebuie sa te documentezi temeinic pentru a explica de ce acea cerinta nu este rezonabila. Daca managerul te ameninta ca va lua masuri impotriva ta, atunci cel mai bine este sa vorbesti cu reprezentantul resurselor umane si sa il rogi pe el sa medieze situatia.

Sursa: ehow.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro