Sari direct la conținut

Cum se calculează cele 5 zile de încărcare în e-Factura pentru a nu lua amendă de la ANAF

HotNews.ro
e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Pentru a evita amenzile la e-Factura, trebuie să fii atent la termenele pentru încărcarea în sistemul gestionat de Ministerul Finanțelor (RO e-Factura). În luna iunie, de exemplu, facturile trebuie introduse în 5 zile lucrătoare. În schimb, de la 1 iulie 2024 vor fi luate în calcul zilele calendaristice, adică inclusiv cele de sâmbătă și duminică ori sărbători legale.

O persoană l-a întrebat de când se calculează termenul de 5 zile pe Cristian Rapcencu, lect. Univ. dr. la Departamentul de Contabilitate ASE București și managing partner noutățifiscale.ro.

Ziua următoare. Dacă am emis azi o factură, mâine e prima zi. În ultima zi până la 12 noaptea factura trebuie să ajungă în sistem. Dacă întâzii o zi, ești pasibil de amendă”, a spus el, într-un interviu pentru Smartbill.

Legat de amenzi, antreprenorii trebuie să știe că de la 1 iulie 2024, amenzile pentru neîncărcarea în termenul de 5 zile calendaristice sunt între 5.000 – 10.000 lei pentru firmele mari, între 2.500 – 5.000 lei pentru cele mijlocii și 1.000 – 2.500 lei pentru cele firmele mici și persoane fizice.

Atenție că dacă nu este încărcată deloc, atunci amenda este de 15% din valoarea facturii.

În plus, și cumpărătorul riscă amenda de 15% dacă primește o factură în format clasic, adică pe hârtie sau prin alte mijloace electronice, altele decât prin sistemul RO e-Factura, și o înregistrează.

Acestea vor fi date de ANAF.

Practic, de la 1 iulie 2024 factura este considerată doar cea primită prin e-Factura. Orice altă hârtie, email etc., nu reprezintă nimic.

INTERVIURILE HotNews.ro