Sari direct la conținut

Cum se obtine certificatul energetic si cat castigi daca stii sa negociezi:  Pai imi dati 250 si luati 5000. Daca aveti client deja la apartament, il scoatem dom`ne la culoare

HotNews.ro
Reabilitare termica, Foto: USER UPLOADED
Reabilitare termica, Foto: USER UPLOADED

In Bucuresti sunt cam 292 de auditori energetici. Fiecare judet are insa lista lui de experti, in caz ca ai nevoie de vreunul. Ei iti elibereaza certificatul energetic al locuintei. Un certificat “bun” mareste teoretic pretul apartamentului. Unii zic ca diferenta dintr-o clasa energetica si alta e de pana la 7000 de euro. Povestea cu care m-am prezentat unor asemenea auditori (din Bucuresti si din tara) e cat se poate de banala. Am un apartament in Berceni (respectiv in localitatea in care sunam), in suprafata de 70 de metri patrati si am nevoie de un certificat ca sa il pot vinde. Cat m-ar costa sa il “scot” intr-o clasa mai buna?

  • „Mai stim si noi pe unde sa intervenim…”

“Apartament, casa? In ce zona? Veniti la noi si facem un contract, ne dati datele locuintei… Evaluarea asta a inceput acuma, de curand. Pretul pe metrul patrat sa stiti ca variaza. E mai mic pentru suprafete mari si mai mare pentru suprafete mici. Dar, ca sa inceapa anul bine, sa zicem ca va costa cam 200 de euro. Daca avem experienta? Pai noi suntem cei care ii formeaza pe evaluatori”, zice N.A. Si putem negocia si trecerea intr-o categorie mai buna?, intreb eu cu o jumatate de gura. “Pai sa vedem ce iese din calcul si pe urma ce se poate face. Puteti fi sigur ca o sa facem tot posibilul ca sa iasa bine. La cladirile izolate termic si cu centrala proprie am reusit sa mergem in clasa A. Mai stim si noi pe unde sa intervenim ca sa nu defavorizam….”, zice N.A. Cat despre diferenta de pret pe care o pot obtine, evaluatorul zice ca nu mai mult de 5000 de euro. “In mod normal, exista o diferentiere in privinta valorii de reabilitare. Valoarea de reabilitare e la nivelul catorva mii de euro. La un apartament de 70.000 de euro, valoarea asta merge cam pe la 5000 de euro”, imi spune auditorul energetic. Urmeaza sa ma intalnesc, sa facem contractul si sa ne intelegem la pret.

  • „Lucruri batatoare la ochi nu se pot face, ca ma da imediat cineva in gat”

G.D. e mai precaut. E putin mai scump decat cel de dinainte, iar negocierea se face numai la biroul lui. “Dom`ne, pretul meu e de 300 de euro. Sa vedem mai intai despre ce e vorba. Lucruri batatoare la ochi nu se pot face, ca ma da imediat cineva in gat. Aduceti-mi planurile apartamentului si discutam atunci. Dar intalnirea la mine la birou”, zice el discret.

G.F. mi-ar lua tot 200 de euro si intr-o saptamana imi da certificatul. Veniti si cu aparatul ala de masurat pe care l-am vazut la televizor?, intreb. Rade cu pofta.

  • „Hai ca o sa-i pun un coeficient mai bun la geamuri..”

“Ei, nu, nu, nici chiar asa. Pai de ce sa vin? Ala masoara pierderea de caldura. Pai ce, va intereseaza asta ?”, ma intreaba auditorul. Evident, sunt tampit. Cum o sa ma intereseze asa ceva? E clar insa ca-i sunt simpatic in naivitatea mea- deja ma tutuieste. “Hai ca o sa-i pun un coeficient mai bun la geamuri, dar daca blocul nu e izolat nu pot sa il fac izolat. La coeficientii aia de interior se mai poate…”, zice, lasand in aer fraza. Stabilim intalnirea si ne intelegem cu ce acte sa ma prezint.

C.S.B. e singurul corect. “Nu prea e de negociat, domnule Popa. E un pret de 4 euro pe metru patrat. Se face un plan… sunt cativa pasi de facut dar nu e loc de negocieri. Ce ne spun cifrele, aia e”, zice el ferm. Cand ii spun ca am gasit o mai buna intelegere la alti colegi de-ai lui, e aproape revoltat. “Or fi domnule si din astia care, pentru a-si face reclama si a aduna bani, lucreaza si superficial, fara sa vina acasa la client si sa masoare ce e de masurat. Lucreaza pe genunchi, cum se spune. Eu nu fac asa ceva. Daca doriti, mergeti la ei. Va doresc succes”, zice.. Nici nu am apucat sa ii spun ca povestea e inventata si sa-l felicit pentru corectitudine.

  • „Imi dati 250 si luati 5000. Cui nu-i convine?”

A.L. e si el dispus la negocieri. “Cam 250 de euro va costa. Aveti la dv planurile? Da, negociem dom`ne ca toti vrem sa traim. Eu zic ca merita un certificat, sa stiti. Diferenta de clasa energetica va aduce cam 5000-7000 de euro. Pai si imi dati 250 si luati 5000. Cui nu-i convine? “, zice el maleabil. Intreb daca o sa vad si aparatul cu care se masoara pierderile. “Dom-ne, pot sa va arat aparatul ala ca doar nu e invizibil. Dar daca vreti rapid un certificat si aveti client deja la apartament, il scoatem dom`ne la culoare. Haideti miercuri si vedem cum ne organizam”, zice auditorul.

  • Agentii imobiliari spun ca influenta in pret va fi minima

Sun si la doua agentii imobiliare si intreb daca intr-adevar certificatul energetic imi poate aduce un plus de 5000 de euro in cazul unui apartament din Berceni. “Treaba asta cu certificatul energetic functioneaza si in Europa, dar nu a fost sesizata nicio schimbare in preturi. Cand preturile s-au prabusit, puteai sa ai si clasa energetica AAA ca tot nu reuseai sa il vinzi la valoarea de dinaintea crizei. E un fel de certificat de sanatate al locuintei, fara un impact real asupra preturilor la imobiliare. Deocamdata, e prematur sa facem estimari cu privire la impactul din Romania, dar nu cred sa asistam la tendinte contrarii celor din Europa”, a declarat pentru HotNews.ro seful unei agentii imobiliare.

  • Cine ii da dreptul auditorului sa fie auditor si cine ii suspenda acelasi drept?

Cei care doresc sa devina auditori energetici pot sa o faca foarte usor. Ii costa cam 1000 de lei, urmeaza niste cursuri si in final sunt atestati de Ministerul Dezvoltarii, Turismului. Conditiile pe care trebuie sa le îndeplineasca un specialist care solicita atestarea pentru auditor energetic sunt: sa fie inginer constructor, arhitect, absolvent al unei facultati de constructii, inginer de instalatii, sau inginer mecanic.

Aceeasi lege spune ca certificatul de auditor energetic se suspendă, la propunerea comisiilor de examinare, dacă se constată: neîncadrarea activităţii auditorului energetic în prevederile reglementărilor tehnice în vigoare; efectuarea auditului energetic pentru o specialitate sau grad, altul decât cel pentru care a fost acordată atestarea; nesolicitarea reînnoirii certificatului de auditor energetic în decurs de 6 luni de la data expirării valabilităţii legitimaţiei de auditor energetic sau aplicarea ştampilei de auditor energetic fără efectuarea expertizei sau auditului energetic de către titularul certificatului de auditor energetic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro