Cum se resimt turbulentele monedei unice pe piata locala? Ce spun dealerii?
Moneda unica europeana se depreciaza in fata dolarului din cauza neincrederii investitorilor in planurile europene de salvare a Greciei si a celorlalte state cu probleme. Tensiunea pe piete este maxima, dealerii fiind permanent in alerta de gradul zero. Orice miscare gresita poate aduce bancii pentru care lucrezi pierderi de zeci de milioane sau chiar miliarde de euro. Cum se resimte aceasta tensiune pe piata locala? HotNews a contactat cativa traderi locali, intrebandu-i cum resimt turbulentele de pe pietele externe.
- Suntem loviti prin contaminare, nu in mod direct
“Suntem loviti prin contaminare, nu in mod direct. Se misca mai puternic cursurile forintului si ale zlotului polonez. E vorba de acel carry trade care s-a facut. Cand dolarul se apreciaza, cursul zlotului si forintului se duce in jos. E drept, businessul in dolari din Polonia si Ungaria este mai mare decat cel din Romania, De fapt, piata poloneza este de vreo 15 ori mai mare ca a noastra. Si la noi s-a facut carry-trade, dar in proportie mult mai mica, tocmai din cauza adancimii mici a pietei”, explica un dealer de la o banca comerciala de top. Un alt dealer de la o institutie similara spune ca totul tine de un algoritm.
- Atunci cand cursul euro/dolar scade, creste aversiunea la risc
“Cand eur/usd scade, aversiunea la risc creste. E un algoritm simplu, dar care nu intotdeauna opereaza identic. Cand aversiunea la risc creste, investitorii se muta pe monedele mai sigure. Cum monedele emergente (cum e si leul) sunt considerate cu risc ridicat, acestea tind sa se deprecieze. Uneori BNR mai intervine, alteori nu. Azi nu am simtit de pilda vreo influenta dinspre Banca Centrala”, explica dealerul citat.
„Ratele de dobanda pe termen scurt au deschis sedinta de luni in jurul valorii de 4,5% si au crescut in urma anuntului bancii centrale de a organiza o operatiune de atragere de depozite pentru 8 zile, a doua din anul acesta.
- Este posibil ca BNR sa doreasca sa trimita un semnal privind nivelul de depreciere pe care-l poate tolera
Ratele pe termen scurt s-au mutat astfel spre nivelul ratei de dobanda cheie de 6,25%, iar rezultatele au aratat faptul ca BNR a atras 2,5mld RON. Credem ca aceasta actiune a fost destinata in principal sprijinirii cursului de schimb. Banca centrala nu este probabil ingrijorata de viteza de depreciere deoarece aceasta a fost mai degraba redusa in ultimele sedinte, ci este posibil ca doreste sa trimita un semnal privind nivelul de depreciere pe care-l poate tolera.
Am mentionat in rapoartele precedente ca un sprijin suplimentar este probabi daca leul se depreciaza peste 4,20/EUR. Interesant este faptul ca vineri MF a atras 2,5mld RON pentru 12 zile la o rata de dobanda de 4,5%, iar in urma actiunii bancii centrale de ieri, va fi probabil dificil pentru MF sa se imprumute sub nivelul ratei de dobanda cheie atat timp cat exista presiuni de depreciere. Ratele de dobanda pentru scadente mai lungi au crescut de asemenea cu aproximativ 50 de puncte de baza, tranzactionandu-se in jur de 6%. Deoarece ne asteptam ca leul sa se aprecieze, ratele de dobanda pe termen scurt pot inregistra scaderi astazi”, arata Vlad Muscalu, economist la ING.