Cum treci de motaiala care urmeaza mesei de pranz?
Te simti obosit si fara chef dupa ce ai luat pranzul? E o problema de care ne lovim aproape toti, iar senzatia este cu atat mai neplacuta cu cat trebuie sa te intorci la treaba dupa ce ai mancat. O mica schimbare in dieta ti-ar putea rezolva aceasta neplacere.
Daca simti nevoia de ceva dulce la putin timp dupa ce ai luat pranzul, s-ar putea ca glicemia sa fie problema, spune nutritionistul Julia Fitzgerald, conform The Telegraph. Cateva schimbari simple in alimentatie ar putea avea efect asupra nivelului zaharului din sange, dandu-ti energie si ajutandu-te astfel sa te concentrezi mai bine.
Alimentele bogate in carbohidrati – precum painea, pastele, dulciurile sau cartofii – alimenteaza organismul cu energie, eliberand „zaharul” in sange. Atunci cand glicemia este scazuta, e ca si cum corpul nostru nu mai are combustibil.
Cel mai sensibil la glicemia scazuta este creierul: cand ne e foame, adesea ne doare capul, suntem nervosi si nu ne putem concentra.
Faptul ca sarim peste mese este una din cele mai intalnite cauze, dar un alt motiv ar fi gustarile foarte bogate in zahar. Acestea cresc brusc glicemia, urmand o „cadere” la fel de rapida care ne lasa obositi. Atunci simtim si mai tare nevoia de carbohidrati.
Partea buna este ca ‘dependenta’ de zahar poate fi usor de rezolvat. Iata cateva sugestii prin care iti poti creste nivelul energetic:
- asigura-te ca mananci 3 mese pe zi, intercalate de doua sau trei gustari
- pentru a incetini absorbtia carbohidratilor, mananca alimente bogate in proteine si grasimi, dar nu exagera cu acestea. Daca dimineata mananci cereale, pune in castron doua linguri de miez de nuca sau de seminte decojite. Daca preferi salatele, poti adauga oua fierte sau ton.
- inlocuieste gustarile foarte dulci cu alternative mai sanatoase: nuci, fructe uscate sau humus.
- consuma cereale integrale (orez brun sau paine de graham), nu paine alba sau biscuiti. Cele dintai contin mai multe fibre, care incetinesc absorbtia glucidelor, dandu-ti astfel energie pentru mai mult timp.