Cum va reusi Guvernul sa impace pomenile electorale cu promisiunea ca nu vor creste taxele si impozitele in 2015
Pentru Guvern abia de acum incepe greul, avand in vedere ca trebuie sa duca la indeplinire toate promisiunile facute in campania electorala. Sunt promisuni care vor pune presiuni puternice asupra bugetului pe anul viitor. De unde vor fi luati banii fara a fi incalcat un alt angajament electoral, acela ca nu vor creste taxe si impozitele? Acum, Guvernul este obligat sa vina cu un proiect de buget pe 2015, insa cum poate fi acesta finalizat fara a fi rezolvate alte probleme: Codul fiscal care ar trebui sa includa si noul mod de calcul al accizei si noul sistem de redevente? Pe ce incasari din accize se bazeaza Guvernul si pe ce incasari din redevente petroliere? Care va fi ponderea pomenilor electorale in cheltuieli?
Premierul Ponta le-a cerut ministrilor sa pregateasca bugetul pe anul viitor, dar nu le-a dat si un termen. In mod normal, bugetul ar fi trebuit deja pregatit. De fapt, ar fi trebuit sa ajunga in Parlament, conform prevederilor legale, inca din 15 octombrie, insa campania electorala a fost mai importanta. In conditiile in care delegatia FMI va sosi in Romania la inceputul lui decembrie urmand sa fie discutat inclusiv bugetul pe 2015, este mai mult ca sigur ca proiectul nu va fi finalizat mai devreme de mijlocul lunii viitoare.
In acest context, apare o intrebare: Pe ce venituri se bazeaza Guvernul in vederea elaborarii bugetului pe 2015? In acest moment nu exista in dezbatere publica si nu se stie nimic despre un nou Cod Fiscal. Este cunoscut faptul ca in domeniul fiscal, unul dintre obiectivele Ministerului Finantelor il constituie rescrierea Codului Fiscal. Cum vor fi calculate accizele pe care le va incasa statul incepand cu 1 ianuarie? Modul de calcul trebuie schimbat avand in vedere ca in 2014 au fost incasate accize dupa un curs inventat de Guvern de 4,74 lei/euro, mult mai mare decat cel real. Guvernul a fost aspru criticat pentru inventarea unui asemenea curs. Pana acum, ministrul finantelor, Ioana Petrescu, a tot evitat sa spuna cum vor fi calculate accizele incepand cu 1 ianuarie 2015. De altfel, a evitat sa spuna ceva concret despre orice inseamna masuri fiscale care ar urma sa fie aplicate anul viitor. Practic, mediul de afaceri nu stie la ce sa se astepte incepand cu 1 ianuarie 2015, insa acest lucru nu a impiedicat-o pe Ioana Petrescu sa tot afirme ca este nevoie de predictibilitate.
Reamintim ca prezentarea rescrierea Codului Fiscal a starnit polemici. Un proiect de Cod Fiscal care continea o serie de modificari de ordin fiscal a fost publicat in iulie pe site-ul Ministerului Finantelor. Acesta prevedea ca persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta vor plati un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila. De asemenea, mai prevedea ca impozitul pe masini va fi majorat semnificativ, de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare mai mari impozitul urmand insa sa scada. Aceste prevederi au starnit o serie de critici, motiv pentru care proiectul a fost retras in scurt timp de pe site. De atunci, Ministerul Finantelor nu a venit cu o noua varianta de proiect.
O alta problema este cea a redeventelor petroliere. Care vor fi noile redevente avand in vedere ca cele de acum expira in decembrie 2014? Reamintim ca HotNews.ro a atras atentia ca Executivul ar vrea sa puna in dezbatere publica proiectul privind noile redevente abia in noiembrie- decembrie, chiar in perioada in care expira cele actuale. Motivul pentru care un astfel de proiect va fi facuta public dupa alegeri, cu foarte putin timp inainte de adoptare si punere in aplicare, nu poate fi decat unul: Proiectul nu era pe masura asteptarilor populatiei in privinta redeventelor petroliere si si l-ar fi putut afecta pe premierul Victor Ponta in campania pentru prezidentiale. Potrivit unor surse guvernamentale, este posibil sa se renunte la actualul sistem, urmand sa fie inlocuit cu o taxa pe venit, mult mai avantajoasa pentru companiile petroliere.
Care sunt principalele promisiuni pe care le are de acoperit Guvernul prin bugetul din 2015
- Cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale, premierul Victor Ponta si 8 ministri din guvernul pe care il conduce au semnat un acord de intelegere cu sindicatele din educatie, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro. Prin acest acord, Guvernul Romaniei sa angajeaza, printre altele, sa creasca cu 10% salariile Profesorilor in 2015 si sa permita pensionarea profesorilor cu 3 ani inainte de implinirea varstei, fara diminuarea pensiei.
- Ponta a promis ca pentru anul viitor va exista spatiul fiscal necesar pentru reducerea TVA la 9% la legume-fructe si apoi la carne
- Guvernul adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care salariile angajatilor din sistemul sanitar vor fi majorate de la 1 ianuarie cu 100 de lei.
- Pensiile vor fi indexate cu 5%, insa aceasta este oricum o obligatie prevazuta de lege.
- Victor Ponta a promis ca se va reusi si majorarea salariului minim pe economie la 1.000 de lei, in 2015.
- Guvernul a adoptat deja o Ordonanta de Urgenta care prevede majorarea alocatiei privind sprijinul familiei cu 42 de lei pentru fiecare copil, a anuntat ministrul muncii Rovana Plumb. Aceasta a spus ca de majorarea alocatiei vor beneficia 284.000 de familii cu un venit net lunar de pana la 530 de lei pe membru de familie.
Toate acestea vor avea un impact de multe miliarde de lei asupra bugetului. Cum se impaca acestea cu o alta promisiune, aceea ca nu vor creste taxele si impozitele? La aceasta intrebare ramana sa raspunda Guvernul Ponta. „Daca ramane guvernul actual – PSD, UNPR, PC si liberalii dl Tariceanu – va garantez ca in 2015 si in 2016 avem banii necesari si pentru indexarea pensiilor si pentru toate celelalte masuri sociale”, spunea Ponta in timpul campaniei electorale. Vor mai fi puse in aplicare aceste promisiuni sau se va renunta la ele, acum dupa ce Victor Ponta a pierdut alegerile in fata lui Klaus Iohannis?