Cum vad turistii straini Bucurestiul – Ce le place, ce-i deranjeaza si cu ce orase il compara
Turistii care viziteaza Capitala o compara nu doar cu Parisul, ci si cu Budapesta sau Lisabona, iar traficul nu este mai rau decat in Istanbul sau Teheran, a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro, Alex Filip, care impreuna cu Dragos Asaftei a realizat un ghid turistic al orasului. Au discutat cu 600 de turisti din 60 de tari si au aflat ca oamenii sunt dezamagiti de saracia informatiilor turistice, dar sunt incantati de viata de noapte, de palatele de pe Calea Victoriei si de faptul ca multa lume vorbeste engleza.
Alex Filip si Dragos Asaftei au lucrat patru luni la ghidul Travelers of Bucharest, au facut mii de fotografii si au stat de vorba cu peste 600 de turisti (de la australieni si etiopieni, pana la coreeni si americani) ale caror opinii au fost utilizate pentru a organiza mai bine informatia.
Cum privesc turistii straini Capitala? „Majoritatea vin fara asteptari sau cu prejudecati. Iar asta e in avantajul orasului, fiindca experienta turistilor devine una foarte buna. Multi sunt impresionati de Centrul Vechi, de dimensiunile Casei Poporului sau de arhitectura orasului. Surprinzator sau nu, ei admira ceea ce noi nu reusim”, spune Alex Filip.
Centrul Vechi este zona care s-a dezvoltat cel mai mult in ultimii ani, devenind un magnet pentru turisti. Ce spun insa strainii de faptul ca beau si mananca langa niste cladiri darapanate? „N-am intalnit turist caruia sa nu-i fi placut Centrul Vechi. S-ar putea sa ni se para curios, dar chiar asa este. Pe timp de zi admira cladirile si stradutele, impreuna cu numeroasele atractii, iar pe timp de seara se relaxeaza sau se distreaza”.
O diferenta importanta fata de alte mari orase europene este ca in centrul Bucurestiului, muzica de la terase se aude foarte tare si la orele 3, 4 ale diminetii, in timp ce mai ales in orasele nordice, linistea se instaleaza mult inaintea de miezul noptii.
Aici este un punct „forte” pentru ca turistilor straini li se pare foarte „cool” ca pot petrece pana dimineata, mai ales ca asta nu se intampla in orasele lor. „Consider ca este un alt avantaj al Bucurestiului, avantaj care poate transforma orasul intr-o adevarata destinatie de city break. La capitolul viata de noapte exceleaza si ar trebui sa exploatam mai mult asta”, spune Filip.
Turistii care vin in capitala se duc mai ales la Casa Poporului, la Muzeul de Istorie si la Muzeul Satului, insa vizitatorilor le-au placut mult si palatele de pe Calea Victoriei, dar si manastirea Stavropoleos.
Ce spun despre traficul din Bucuresti cei care ne viziteaza? Depinde de unde vin, fiindca cei din Istanbul, Teheran sau Mumbai spun ca in Bucuresti se circula chiar bine.
Este un cliseu repetat de milioane de ori faptul ca Bucurestiul este comparat cu Parisul. Cu ce alte orase compara Bucurestiul turistii straini? Berlin, Budapesta sau Lisabona au fost orasele la care strainii s-au gandit, comparatiile fiind onorante.
Mai sunt multe de schimbat. Strainii au spus ca suferim la capitolul informatii oferite turistilor, iar cand este vorba de infopoint-uri, cel din pasajul Universitatii, care nici macar nu e semnalizat la suprafata, este mereu inchis. „Noroc de initiativele private ca mai acopera lipsurile capitalei din acest punct de vedere”, spune Alex Filip.
Realizatorii ghidului spun ca au intalnit multi turisti dezamagiti de materialele primite la hoteluri sau cumparate din librarii, vizitatorii spunand si ca orasul nu e semnalizat corespunzator din punct de vedere turistic. Aceste lucruri sunt compensate de faptul ca foarte multa lume stie engleza, iar metroul este usor de folosit pentru cei care vor sa vada mai multe zone.
In concluzie, la fel ca multe capitale mari, si Bucurestiul are doua fete: cea (mai) frumoasa, din centru si cea urata cu blocurile comuniste din cartierele periferice.
Ghidul Travelers of Bucharest a fost lansat pe 12 august in varianta online, iar pe 19 august se lanseaza si in „print” si va fi oferit turistilor straini.
Cu ce se deosebeste ghidul Travelers of Bucharest fata de cele existente in librarii? Cu faptul ca tine cont de feedback-ul celor 600 de turisti cu care cei doi au discutat. „Sunt multe ghiduri in librarii si prea putine se diferenteaza in vreun fel. Sunt bune, nu vreau sa le ignor, insa consider ca puteau fi si mai bune. Ghidul nostru se deosebeste clar mai ales datorita faptului ca s-a nascut din interactiunea cu cei 600 de turisti straini intalniti pana-n prezent si din feedbackul strans de la ei. Turistii ne-au ajutat sa organizam informatiile pe care vrut sa le prezentam in ghid. A fost un bulgare de zapada care s-a tot rostogolit pana-n ziua lansarii. Si inca se rostogoleste. Ghidul va fi din ce in ce mai bun!„, spune Alex Filip.