Sari direct la conținut

Cum vede Radu Georgescu, sef al board-ului Coinzone, viitorul monedei digitale Bitcoin in Romania

HotNews.ro

Moneda digitala Bitcoin este foarte putin cunoscuta in Romania, dar lucrurile se vor schimba cu cat va creste numarul companiilor care o adopta si cu cat curiozitatea oamenilor va fi mai mare. Apoi vor vedea ca viata e mai confortabila cu Bitcoin care poate deveni si un subiect de investitii, a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro, Radu Georgescu de la Coinzone, o noua platforma de tranzactionare cu moneda digitala.

Bitcoin este o moneda digitala creata in 2009 de un misterios personaj japonez pe nume Satoshi Nakamoto. Tranzactiile se fac fara a fi nevoie de banci care sa le intermedieze, nu sunt comisioane de tranzactii si totul se face prin aplicatii mobile din cloud.

Radu Georgescu, fondator al GECAD Group si cunoscut pentru dezvoltarea unor companii precum Avangate si ePayment, a anuntat in primvara ca devine sef al board-ului companiei Coinzone. Aceasta propune un nou „payment gateway” global pentru Bitcoin si monede virtuale cu localizare pentru Europa si tarile emergente. Compania are operatiuni in Statele Unite si Europa, iar in Romania se gaseste departamentul de dezvoltare.

Compania a fost infiintata la inceput de 2014, iar in 6 mai a fost procesata prima tranzactie Bitcoin. Ca numar de angajati se va ajunge la 15. Radu Georgescu are asteptari mari: Coinzone trebuie sa devina cea mai mare platforma europeana de profil.

Radu Georgescu: De la „cash” la card a fost un pas mare, dar acum cu Bitcoin, nu mai ai nevoie nici de card

Vlad Barza: Cum veti convinge oamenii ca Bitcoin nu e ceva exotic si periculos? Mergand pe strada si intreband 100 de oameni cred ca doi-trei vor stii ce e Bitcoin. Cum le puteti explica oamenilor ce este si care sunt avantajele?

Radu Georgescu: Pentru momentul de fata doi-trei din 100 ar fi bine, cred ca sunt mai putini. Totul se va schimba insa prin utilizare, pe masura ce acceptatorii de plati, magazinele, vor adopta Bitcoin si te vei putea duce la restaurant sa platesti cu Bitcoin. Exista ATM-uri cu Bitcoin.

Vlad Barza: Dar ce castiga omul de rand daca ar adopta Bitcoin? La plata cu cardul era clara schimbarea, dar la Bitcoin care e schimbarea. Ce l-ar determina pe un om care plateste cu cardul, sa treaca la Bitcoin?

Radu Georgescu: Cred ca lumea va avea bani investiti in Bitcoin. La inceput o vor face de curiozitate si apoi va avea sens sa ai Bitcoin. Pentru confort e clar mai simplu sa ai doar telefonul cu tine si sa nu iei si portofolul. De la „cash” la card a fost un pas mare, dar acum cu Bitcoin, nu mai ai nevoie nici de card, ceea ce pentru confort este mai simplu. Comisioanele sunt mai mici si acum la inceput lumea va lua Bitcoin de curiozitate, apoi o va face pentru confort, apoi si pentru apreciere, fiindca Bitcoin-ul va creste ca valoare.

Vlad Barza: Vreti sa spuneti ca oamenii vor investi in Bitcoin ca intr-o bursa?

Radu Georgescu: Exact

Vlad Barza: Dar cu volatilitatea cum e. Multi se vor teme ca intr-o zi se poate prabusi tot sistemul Bitcoin…

Radu Georgescu: Sistemul Bitcoin nu are nicio legatura cu un sistem piramidal, este cu totul altceva. Cel mai aproape as zice ca moneda Bitcoin este un index al industriei tehnologice Bitcoin. Tehnologia e una ce duce in cu totul alta parte, e super puternica.

Vlad Barza: Ajuta si faptul ca poate fi emis doar un numar maxim de Bitcoin (21 de milioane)

Radu Georgescu: Ajuta, dar nu acolo este problema. Bitcoin are doua semnificatii: (1) este tehnologia Bitcoin, care e o lista de tranzactii, de asset-uri si (2) moneda care este unul dintre asset-urile ce pot fi tranzactionate pe aceasta tehnologie. Valoarea monedei este un index al acestei tehnologii. Se investeste foarte mult in tehnologie, sute de milioane de dolari ajung la companii ce functioneaza pe aceasta tehnologie si aceste companii functioneaza tot mai bine. Tehnologia creste, firmele de tip Bitcoin cresc si indexul acestei industrii creste si la fel se va intampla si cu valoarea Bitcoin-ului.

Vlad Barza: Am vazut ca autoritati bancare din diverse tari avertizeaza utilizatorii ca Bitcoin e periculos. Sunt doar declaratii alarmante sau cum trebuie interpretate?

Radu Georgescu: Sunt ezitarile inerente inceputului unui business nou. Lumea incearca sa inteleaga, lumea isi pune intrebari si e normal sa faca asta. Incet, incet se raspunde la intrebari, oamenii incep sa inteleaga si totul va fi mai ok.

Bitcoin face si la noi pasi mici, dar siguri

Paul Sylling, directorul de marketing al Coinzone a spus ca mai este mult de lucru la partea de informare a potentialilor clienti in legatura cu beneficiile si economiile pe care le aduce utilizarea Bitcoin, Coinzone urmand sa se concentreze pe pietele mari: Germania, Franta, Italia, Spania.

Care e tara ce a „imbratisat” cu cea mai mare caldura Bitcoin? Olanda, spune Sylling, tara cu vederi progresiste ce incurajeaza companii si persoane din toata lumea sa cheltuiasca Bitcoin. Directorul de marketing al Coinzone spune ca oamenii vor fi incurajati sa foloseasca Bitcoin, vazand ca retaileri mari si diverse companii accepta plati cu el. In plus, companiile pot castiga noi clienti alegand sa adopte Bitcoin.

Cum se poate inlatura scepticismul legat de o moneda digitala putin cunoscuta si fara reguli clare? Adoptia tot mai mare va rezolva problema, iar lucrul acesta se vede si la Bucuresti unde in tot mai multe locuri se poate plati cu Bitcoin si exista si un ATM. In plus, daca intr-o seara mai multi prieteni ies la un restaurant si unul dintre ei va plati cu Bitcoin, le va fi starnita curiozitatea si celorlalti si unii dintre ei ii pot urma exemplul mai tarziu, crede oficialul Coinzone.

Sylling mai spune ca diversele companii vor incuraja oamenii sa foloseasca Bitcoin, fie oferind reduceri la produse, fie spre exemplu venind cu livrare gratuita a produselor cumparate prin Bitcoin. „Oamenii vor folosi Bitcoin fiindca vor vedea ca e foarte usor sa faca asta”, spune directorul de marketing al Coinzone.

In Bucuresti sunt cateva firme care accepta plati in Bitcoin, iar ca dezvoltare, Oradea sta bine.

Cei care au Bitcoin ii stocheaza in portofele digitale „digital wallet” care se pot gasi in cloud si pe computerul persoanei respective. Acest wallet este ca un fel de cont bancar ce le permite user-ilor sa primeasca sau sa trimita Bitcoin, dar si sa plateasca pentru servicii.

Fiecare tranzactie cu Bitcoin este inregistrata intr-un „registru electronic, dar numele cumparatorului si vanzatorului nu sunt inregistrate, ci doar ID-ul wallet-ului. Acest lucru este vazut der multi fani Bitcoin ca fiind excelent, deoarece confidentialitatea e garantata. Pe de alta parte, criticii Bitcoin spun ca aici e slabiciunea fiindca oamenii vor profita de acest plus pentru a cumpara si vinde lucruri ilegale, stiind ca nu pot fi descoperiti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro