Sari direct la conținut

Cum vrea Nicușor Dan să reorganizeze Poliția Locală, după demiterea șefului acesteia

HotNews.ro
Nicușor Dan , Foto: AGERPRES
Nicușor Dan , Foto: AGERPRES

Primarul Capitalei Nicuşor Dan a afirmat că va fi reorganizată Poliţia Locală a municipiului Bucureşti, după demiterea șefului Daniel Rășică săptămâna aceasta, şi vor fi aproximativ 200 de oameni pe teren, cu atribuţii în ordinea publică, în contextul în care acum sunt 130.

Nicușor Dan vrea servicii de control funcționale, după situația din parcul IOR

  • „La Poliția Locală nu simțim că avem o poliție locală în București. În afară că sunt niște polițiști locali care patrulează prin parcuri… Nu vedem polițiști locali pe străzi cum ar fi normal, nu îi simțim, sunt multe probleme pe control, la construcții, mediu – aici e chestiunea cu parcul IOR – , la taximetrie, și atunci e nevoie de un suflu nou la Poliția Locală”, a declarat primarul Nicușor Dan la Digi24.

200 de agenţi de teren, nu 130

  • „Pasul următor (după schimbarea șefului Poliției Locale – n.r.) e cum o să fie organigrama, cât de mulți oameni vor fi în teren, structura fiecăruia din compartimente și acești pași următori sunt pregătiți. Se va schimbă instituția cu totul, nu doar șeful. O să avem 200 oameni, agenți, în teren. Acum sunt 130. Aceste servicii de control care nu funcționează așa cum trebuie vor funcționa – disciplină în construcții, mediu, taximetrie, agenți economici”, a mai spus edilul.

El a fost întrebat care sunt zonele cele mai vulnerabile în Bucureşti, unde ar trebui să fie Poliţia Locală şi nu este.

  • „Vreau să spun şi lucruri bune despre acest oraş. Bucureştiul este un oraş sigur. Adică, citim ştiri ce se întâmplă în Suedia, ce se întâmplă la Rotterdam. (…) Pe ordinea publică cred că chestiunile care îi deranjează pe bucureşteni sunt fenomenul de graffiti, peste tot în oraşul ăsta vezi clădiri şi alte obiecte publice care sunt mâzgălite şi fenomenul care nu e la noi, dar putem să contribuim prin prevenţie, curăţenie în anumite zone. Asta cred că deranjează cel mai mult din punct de vedere al ordinii publice un bucureştean”, a explicat primarul Capitalei, potrivit News.ro.

Edilul general s-a referit şi la fenomenul de cerşetorie din Bucureşti.

  • „Pe cerşetorie nu putem să facem mare lucru, aşa cum este legislaţia în România. Nu poţi decât să sancţionezi contravenţional, asta este atribuţia pe care Poliţia Locală o are, să sancţionezi contravenţional la nesfârşit aceeaşi persoană. Noi avem pentru fiecare dintre ei posibilitatea să îi ducem în centrele noastre sociale, unde nu vor să stea. Şi atunci nu ai dreptul legal să îl iei să îl muţi în altă parte din Bucureşti”, a mai afirmat Dan.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a demis, joi, pe şeful Poliţiei Locale din Bucureşti, Daniel Răşică, după ce instituţia nu a fost capabilă să gestioneze situaţia din parcul IOR, unde bucata retrocedată din parc a fost defrişată masiv. În aceeaşi zonă au avut loc şi repetate incendii de vegetaţie.

În septembrie 2020, Nicuşor Dan, pe atunci candidat susţinut de PNL şi USR-PLUS la Primăria Capitalei, a prezentat ”caracatiţa” de la Primăria Capitalei manevrată de gruparea Pandele-Firea şi prin care Bucureştiul este condus pe bază de cumetrie.

El susţinea atunci că aceste persoane sunt fie oameni de încredere ai cuplului Pandele-Firea, fie sunt neamuri sau parteneri de afaceri, ori copiii de vecini, de neamuri şi de parteneri de afaceri.

El amintea de Speranţa Cliseru, care era prefectul Capitalei când au avut loc protestele din 10 august 2018, de Mihai Daniel Răşică, venit direct din Poliţia Locală Voluntari, sau despre Vica Nela Vrânceanu, sora mai mare a Gabrielei Firea, director executiv în Primăria Voluntari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro