Sari direct la conținut

Dacia Sandero a fost cea mai vândută mașină din Europa. Ce surprize au apărut în topul pentru primul semestru

HotNews.ro
Dacia Sandero a fost cea mai vândută mașină din Europa. Ce surprize au apărut în topul pentru primul semestru
Dacia Sandero (Foto: Vlad Barza, Hotnews)

Dacia Sandero a fost cea mai vândută mașină nouă în Europa în primele șase luni, cu cifre peste Volkswagen Golf și Renault Clio. Datele JATO din 28 de țări arată că Volkswagen și Toyota au fost mărcile cu cele mai mari vânzări, iar pe trei a fost BMW. Își fac simțită prezența și mărcile chineze.

Pentru prima jumătate a anului, Sandero și-a găsit peste 143.000 de clienți, arată datele JATO. Tesla Model Y, care anul trecut era lider, a scăzut cu 26% și este pe opt. Alte mașini foarte bine vândute sunt: Volkswagen Golf și T-Roc, Renault Clio, Peugeot 208, Skoda Octavia și Citroen C3. Dacia Duster a fost pe locul 12 în topul modelelor, cu aproape 90.000 de unități.

În topul mărcilor, Volkswagen a fost pe primul loc, cu 700.000 de mașini, iar Toyota a fost pe doi. Marca BMW a crescut și a ajuns pe locul trei, cu aproape 400.000 de mașini. Dacia este pe nouă în topul mărcilor, iar pe 20 este marca MG din China, care a vândut peste 120.000 de mașini.

În top 25 al mărcilor auto din Europa, Volvo a avut cea mai mare creștere: +34%. Suzuki s-a descurcat foarte bine, cu un avans de 28%. Cele mai mari scăderi au fost la Mini (-25%) și la Ford (-17%).

În prima jumătate a anului au ajuns în Europa 70.000 de mașini electrice produse de mărci chineze, iar cea mai bine vândută electrică a unui brand chinez a fost MG 4, cu 31.000 de mașini.

În total au ajuns din China în Europa aproape 300.000 de mașini din toate mărcile.

Europenii au cumpărat în șase luni 950.000 de mașini full-electrice de la câteva zeci de mărci auto.

INTERVIURILE HotNews.ro