Sari direct la conținut

Dan Adamescu, patronul Astra Asigurari: Este un atac de tip mafiot al ASF care vrea sa distruga Astra/ Vom merge in justitie sa desfiintam decizia ASF

HotNews.ro
Dan Adamescu, patronul Astra Asigurari, Foto: Hotnews
Dan Adamescu, patronul Astra Asigurari, Foto: Hotnews

Dan Adamescu, actionarul majoritar al Astra Asigurari, a declarat marti ca decizia ASF de a pune sub administrare speciala Astra Asigurari este un act incalificabil, o lovitura in stil mafiot, ai carei artizani sunt Dan Radu Rusanu, presedintele ASF si Corneliu Moldoveanu, vicepresedintele ASF, si ca va ataca in instanta decizia. „Totul este o masinatiune politica. Dupa normele ASF, autoritatea trebuia sa ne ceara o majorare de capital. ASF a sarit peste acest pas. Ei au aruncat o bomba de care nici ei nu-si dau seama. Rusanu habar nu are de asigurari, nu stie nici o limba straina. Moldoveanu are putin habar, dar trebuie sa va uitati la pozitiile lui si sa nu uitati ca vine din PRM”, a spus Adamescu.

  • „Astra are 4,6 milioane de clienti. Fiecare al 3-4 lea roman este asigurat Astra. Sa iesi cu cinismul afisat de Rusanu si Moldoveanu (n.a cei doi membri ASF care au anuntat marti decizia de punere sub administrare speciala pentru Astra), cei doi artizani ai acestei lovituri de stil mafiot, de a spune ca bancile nu sunt afectate este incredibil. Sunt afectati romanii si cei 4 milioane de asigurati la noi. Ce s-a intamplat in urma cu cateva zile, cand deliberat ASF a inundat piata cu informatii neadevarate, date mai putin adevarate este un sistem absolut mafiot de atac. Diseminezi in piata niste stiri si apoi iesi si spui ca nu e adevarat. Ca datele noastre nu au voie sa fie date in presa, cand ei le-au dat. Socul international a fost urias”, a spus marti Dan Adamescu.

Adamescu a precizat ca in legislatia romaneasca sunt anumiti pasi care trebuiau respectati daca o firma de asigurari are probleme, pasi pe care ASF nu i-ar fi respectat.

  • „Nu s-a mai intamplat nicaieri in lume ca supraveghetorul sa ia niste masuri fara respectarea pasilor ceruti de lege. Asta in conditiile unor probleme cu iz penal cu Carpatica, Euroins si alte firme de asigurari. ASF trebuia sa ne ceara o marire de capital. Acesta este pasul cerut de lege. Ce a facut ASF? A sarit peste acest pas si a luat aceasta decizie de astazi. Pericolul este un dezastru national. La o ora dupa conferinta de presa, decizia ASF a fost publicata in Monitorul Oficial. Toata conducerea Astra va fi decapitata de astazi. Vine KPMG careia ii vor trebui luni sa afle ce se intampla aici. In situatia creata de ASF pentru noi conteaza zilele, nu lunile. Eu personal si toata conducerea Astrei suntem socati de acest act al ASF-ului”, a spus Adamescu.

Care sunt pericolele?

  • „Suntem in Romania. Astra are 2800 de angajati, circa 16.000 de agenti, 400 de brokeri cu care lucram. Prin acestia merge vanzarea. In fiecare judet avem o sucursala. Cum vor reactiona ei? Ce se intampla daca maine brokerii nu mai platesc, agentii nu ne mai dau banii, angajatii nostri se opresc pentru ca sunt nesiguri?.Totul depinde acum cum reactioneaza asiguratii si partenerii nostri. Noi ne asteptam ca partenerii nostri sa reactioneze bine. Totul este o masinatiune politica, cred eu, pentru ca altfel nu o inteleg”, a spus Adamescu.

Prezent la eveniment, Alin Iulius Bucsa, presedintele directoratului Astra Asigurari a spus ca Astra a depus un plan de masuri in luna decembrie 2013 care presupunea infuzia de capital de 140 de milioane de lei. Oficialii Astra sustin ca in privinta acestui plan nu au avut nici o reactie din partea ASF pana in acest moment.

  • „Toata aceasta teroare a inceput la mijlocul lui 2013 cand am cumparat AXA. AXA ne-a invitat pe noi pe VIG si pe AEGON sa cumparam aceasta firma si ne-a dat noua castig de cauza. O lovitura de prestigiu pentru noi. Am cumparat AXA Romania si primeam 35 de milioane de euro infuzie de capital. Momentul asta a declansat atacul ASF-ului. ASF nici astazi nu a aprobat contractul. Acest contract trebuia aprobat imediat, pentru ca ar fi fost rezolvate toate problemele. Nu accepta preluarea AXA care ar fi insemnat rezolvarea tuturor problemlor pentru ca ASF nu vrea rezolvarea acestor probleme. ASF vrea sa distruga Astra Asigurari”, a declarat Dan Adamescu.

Nu in cele din urma, Dan Adamescu a amintit faptul ca Astra a fost furata de Vantu.

  • „Am preluat Astra Asigurari in anul 2002, societatea era cea mai bogata firma de asigurari, avea lichiditati de 35 de milioane euro. Nu am putut sa preiau efectiv controlul, FPS-ul m-a tinut blocat un an de zile cu probleme juridice si nimicuri. In timpul asta, Astra a fost furata de Vantu. Toti banii din companie au disparut. La 12 ani de atunci se incearca aceeasi miscare. Nu am invatat nimic”, a mai zis Dan Adamescu.

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin impunerea unui administrator special la Astra Asigurari, in urma neregulilor descoperite

În ședința de marți, 18 februarie 2014, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a analizat raportul de control privind Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. și Nota Direcţiei Supraveghere şi Stabilitate Financiară privind Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. În urma analizelor, Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială pentru societate.

Raportul de control pentru Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. și Nota Direcţiei Supraveghere şi Stabilitate Financiară au făcut obiectul unei evaluări comune cu BNR și Ministerul Finanțelor Publice.

În urma acestei evaluări a rezultat că expunerea sistemului bancar din România pe Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. este redusă, problemele financiare ale societății neantrenând risc sistemic în sectorul bancar. De asemenea, riscul de contaminare în sistemul asigurărilor este limitat, potrivit analizelor care au stat la baza deciziei ASF.

Administratorul special al companiei Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A., numit de către ASF, este KPMG Advisory, având ca mandat redresarea financiară a societății.

Din calculele Autorității de Supraveghere Financiară, care vor fi puse la dispoziția administratorului special, Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. va avea nevoie de o majorare de capital semnificativă, urmând ca administratorul special să stabilească suma necesară pentru acest aport de capital.

ASF precizează că toate polițele de asigurare emise de către Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. rămân valabile de la momentul emiterii până la expirare.

Societatea va fi obligată să onoreze din propriile disponibilități financiare existente sau rezultate din administrarea specială toate solicitările care decurg din polițele de asigurare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro