Sari direct la conținut

Dan Suciu, despre situatia de la Romgaz, care functioneaza cu acorduri petroliere expirate: Sunt lucruri care trebuie clarificate la nivelul Ministerului Energiei in relatia cu Agentia pentru resurse minerale

HotNews.ro

„Cunoastem situatia”, a declarat Dan Suciu, purtator de cuvant al Guvernului, intrebat despre situatia companiei Romgaz, care a ajuns sa functioneze cu jumatate din acordurile petroliere expirate. „Din cate inteleg, la Ministerul economiei (n.red. Ministerul Energiei) este in lucru aceasta discutie, nu sunt toate contractele in situatia respectiva, dar sunt anumite lucruri care, evident, trebuie clarificate la nivelul Ministerului Energiei cu autoritatea resurselor minerale”, a adaugat Suciu. Reamintim ca jumatate din acordurile de exploatare petroliere incheiate intre Romgaz si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) au expirat treptat, din 2004 pana in prezent, fara a mai fi prelungite conform legii. Romgaz a ajuns in situatia de a exploata gaze naturale, in baza unor acorduri expirate, riscand sa-i fie sistata activitatea petroliera pe mai multe perimetre.

In unele perimetre cu acorduri expirate au fost descoperite gaze peste estimarile initiale. Insa, pentru a putea fi exploatate in continuare, era necesara prelungirea acordurilor prin Hotarari de Guvern.

Hotararile de Guvern nu au fost emise si, astfel, Romgaz a exploatat gaze, chiar daca acordurile petroliere erau expirate.

In prospectul de listare a Romgaz pe bursa se atragea atentia ca Romgaz poate ajunge in situatia de a pierde drepturile de concesiune, in lipsa acestor hotarari de Guvern.

Prelungirile trebuiau aprobate de Guvern pana in termenele la care au expirat acordurile. Guvernul nu putea aproba prelungiri retroactiv.

Conform legii petrolului, activitatea petroliera in cazul perimetrelor cu acorduri expirate ar fi trebuit sistata, iar zacamintele in cauza ar fi trebuit scoase de catre ANRM la licitatie. Acest lucru nu s-a intamplat.

Pentru a da o oarecare forma de legalitate activitatii Romgaz in cazul exploatarilor cu acorduri expirate, Parlamentul a aprobat in toamna anului trecut Legea 228/2015. Aceasta permite Romgaz sa isi continue operatiunile petroliere in baza unor programe avizate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). Mai permite aprobarea incheierea unor acorduri in situatiile in care acestea sunt expirate, fara ca organizarea de licitatii, asa cum prevede Legea petrolului. Practic, Parlamentul a permis continuarea activitatii pe niste perimetre, pe care ANRM ar fi trebuit sa le scoata la licitatie, in conditiile expirarii acordurilor.

Insa, in continuare, este nevoie de Hotarari de Guvern in cazul acelor perimetre cu acorduri expirate. Ramane de vazut daca Ministerul Justitiei ar aviza hotarari de guvern care sa prevada incheierea unor acorduri petroliere pentru niste perimetre care nu au fost scoase la licitatie.

Reprezentanti ai Romgaz spun ca nu au fost aprobate Hotarari de Guvern din cauza ca s-au tot schimbat ministrii energiei. Ministerul Energiei spune ca Romgaz nu a facut demersurile necesare prelungirii acordurilor.

Pentru mai multe amanunte, citeste Gigant energetic romanesc, intr-o situatie greu de imaginat: Romgaz functioneaza cu acorduri de exploatare petroliera expirate

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro