Sari direct la conținut

Dan Șucu, Concordia: Vă amintiți cum a urcat guvernul în 2010 TVA de la 19 la 24%? Mâine se poate întâmpla din nou

HotNews.ro
Dan Șucu, Concordia: Vă amintiți cum a urcat guvernul în 2010 TVA de la 19 la 24%? Mâine se poate întâmpla din nou
Dan Șucu, alături de mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri Foto: captură video

„Anul trecut, cheltuielile bugetare cu salariile au crescut cu 23%. Anul acesta cresc din nou. Vă mai aduceţi aminte 2010? Un guvern slab, care neputând să-şi diminueze cheltuielile la nivelul veniturilor, a hotărât peste noapte ca TVA să crească de la 19% la 24% în momentul în care lucrurile mergeau groaznic în economie”, a spus joi Dan Șucu, președintele Confederației Concordia, la un eveniment de lansare a unui studiu despre sistemul fiscal din România.

Omul de afaceri a explicat ce consecințe au avut acea măsură și susține că aceast scenariu se poate repeta foarte curând.

„Rezultatul? Firme închise. Nişte criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine. Avem obligaţia să luptăm? Acum”, a declarat acesta.

„Nu există în Europa o altă țară care să fi crescut cât noi”

Dan Șucu a mai spus că a fost întrebat de multe ori ce-i trebuie unui patron ca să aibă succes. „Tuturor le spun: încrederea! Nu există în Europa o altă țară care să fi crescut cât noi. De la o sărăcie evidentă acum 20 de ani, am ajuns să depășim Grecia, Bulgaria, Polonia ca PIB/capita. Și cu toate astea noi nu suntem optimiști! Ce ne trebuie toate războaiele astea într-un pahar cu apă, scandaluri de toate felurile, politicieni care-și cară pumni în cap și picioare în spate? Ne trebuie optimism pentru a merge înainte. Pentru că mersul ăsta înainte nu e dat de la sine, e un drept pentru care trebuie să luptăm”, a mai explicat Șucu.

În opinia sa, cei care au făcut posibil miracolul economic românesc a fost realizat de „Cei 4 milioane de români care lucrează în privat şi trei milioane de români care lucrează în afara ţării, cu remiteri pentru cei de acasă.”

Șucu a lăudat cota unică, pe care a descris-o ca fiind „un sistem simplu de impozitare care funcționează”. „Când complici lucrurile simple el funcționează mai prost”, a mai spus joi omul de afaceri.

Șucu a dat exemple din firmele lui pe când în România opera impozitul progresiv dar oamenii rămâneau cu mai puțini bani în mână: „Noi ne bazăm pe colegi care vor să muncească și să facă bani. Să-și ia o mașină, o casă, să trăiască cât mai bine. Și avem nevoie de o relație între productivitate și bani. Dacă un om e de două ori mai productiv decât altul, trebuie plătit de două ori mai mult.

Când eram pe impozitare progresivă și aveam la poartă camioanele care trebuiau să plece în Franța, mă rugam de oameni să le încarce, să lucreze suplimentar, numai că acei bani suplimentari pe care-i luau erau taxați mai mult prin impozitul progresiv iar în mână muncitorii luau mai puțin”.

Antreprenorii și mediul de afaceri au nevoie de un sistem fiscal predictibil și sustenabil, capabil să asigure prosperitate pe termen mediu și lung. „Studiul arătă că menținerea cotei unice de impozitare a avut efecte benefice asupra creșterii economice, contribuind la reducerea inegalităților sociale și a economiei informale și la consolidarea clasei de mijloc. Cu o povară fiscală de peste 40% pentru taxarea muncii în România, orice creștere de taxe va avea un impact negativ asupra veniturilor cetățenilor, a consumului și implicit a PIB-ului. Deficitul bugetar nu își are rezolvarea în creșterile de taxe, și cu atât mai puțin în impozitarea progresivă, ci în reforme sistemice de eficientizare a administrației de stat și a colectării taxelor”, a mai adăugat omul de afaceri.

Confederația Concordia reprezintă o treime din PIB-ul României şi este singura confederaţie reprezentativă a României. „În ceea ce priveşte banii pe care îi plătim către buget, nu numai că avem dreptul, avem obligaţia să ne implicăm. Nu mergem cu presupuneri. Cerem studii clare care nu pot fi contestate şi mergem cu aceste studii şi le punem pe masă”, a conchis Șucu.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro