Dănescu, ARB: OUG 19/2019 e o naţionalizare a managementului industriei bancare
”Industriei bancare din România i s-a cerut prin această ordonanţă (OUG 19, care modifică OUG 114-n.m.) să crească anual cu 8% creditarea şi să scadă cu 8% marja. Păi asta e o naţionalizare a managementului industriei bancare, ca să spun aşa. Managerii din industria bancară au ţinte clare date de către statul în care aceștia au investit până acum. Ni s-au impus ţinte economice, ca în comunism. Vă mai amintiţi? Managementul este într-o bună măsură confiscat şi ţi se pun ţinte: creşte cu 8% pe an indiferent dacă se apropie vreo criză, recesiune, şi devine prociclică creşterea, periculoasă pentru întreaga economie!”, a spus Florin Dănescu, șeful Asociației Române a Băncilor la conferinţa „Banking 365: Banca Viitorului” organizată de Oxygen Events.
Ce facem cu politica monetară, care spune că creditarea trebuie să crească şi să scadă în funcţie de evoluţiile pieţei, în funcţie de ciclurile economice?, se mai întreba Dănescu.
Potrivit acestuia, el i-ar fi avertizat și pe jucătorii altor industrii că li se pregătește ceva similar. „Nouă, industriei bancare din România, şi este o chestiune de timp ca să treacă la celelalte industrii, şi tot vorbim cu celelalte industrii și le spunem: „vă vine rândul”.
El a explicat că, dacă se păstrează un asemenea ritm de creştere, am putea fi primii în următorii ani în Europa, dar se pune întrebarea dacă este realistă creşterea. Efectul va fi unul puternic negativ, motiv pentru care ordonanţa ar trebui eliminată imediat cât se mai poate salva ceva.
Dănescu a afirmat că din 2014 au fost date peste 50 de legi care au afectat sectorul bancar, dar taxa pe active rămâne în prezent principala piedică, frână, blocaj, a creditării în România, a finanţării României.