Sari direct la conținut

Daniel Dăianu: Reducerea TVA la alimente de bază la zero este un nonsens

HotNews.ro
Daniel Daianu, Foto: Agerpres
Daniel Daianu, Foto: Agerpres

Propunerea unor oficiali guvernamentali de a reduce TVA la alimente de bază la zero este un nonsens în condițiile actuale, susține profesorul Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

„Nu ar avea eficacitate și ar însemna, în plus, pierdere de venituri fiscale. Avem un deficit bugetar la 5 luni ce arata că, dacă nu se iau măsuri ferme de creștere a veniturilor fiscale, deficitul în 2023 nu va fi inferior celui de anul trecut (cand a fost 5,74% din PIB), poate fi chiar mai mare”, a afirmat Dăianu.

Potrivit acestuia, a crede că se poate face consolidare bugetară de cca. 3% din PIB exclusiv prin reducere de cheltuieli bugetare este o himeră.

“Să fie reduse cheltuielile de capital cu câteva procente din PIB? Iar vrăjitorii bugetare nu se pot face. La Consiliul Fiscal suntem îngrijorați de execuția bugetară și de întârzierea în adoptarea de măsuri clare de diminuare a deficitului”, susține el.

  • „Nu întâmplator Consiliul Fiscal și alți economiști lucizi au subliniat necesitatea de a reduce masiv din scutirile fiscale pentru a diminua deficitul bugetar”

“Este un semnal dat și anul trecut, ca și în analiza construcției bugetare pentru 2023. Vremurile sunt dificile, dar pot deveni și mai potrivnice, cu efecte mai dureroase pentru cetățeni, dacă nu facem o corecție bugetara ordonata”, apreciază Dăianu.

PNRR, spune el, ne poate ajuta mult în acest demers.

„Poate sprijini reforme, ajuta finanțarea balanței externe și atenua din efectele contracționiste ale corectiei bugetare. Îndrăzneală trebuie să existe, fie că 2023 este an preelectoral și chiar dacă voci ce preferă un regim fiscal ce le avantajează se opun cu vehemență”, a afirmat Daniel Dăianu.

Citește și:

Ciolacu spune că TVA zero nu se poate. Cum vrea să scadă prețurile la alimente și un mesaj dur pentru PNL

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro